Денят Икономика

КЗП : Не се доверявайте на амбулантни и временни търговци по празниците

Хората да не се изкушават от примамливи оферти на амбулантни и временни търговци по Великденските празници, а да предпочитат търговски обекти. Това препоръчат от Комисията за защита на потребителите /КЗП/. Целта на контролните органи е да бъде ограничено до минимум нерегламентираното предлагане на хранителни стоки и на продукти, които могат да застрашат здравето и подчерта, че в последните години такива случаи все по-рядко се срещат.

КЗП и Българска държавна агенция по безопасност на храните извършват превантивни проверки на най-често пазаруваните хранителни стоки за Великден – козунаци, яйца, агнешко месо. Следи се за коректното обявяване на произхода и на цената. Вземат се и проби, за да се установи качеството на продукта и дали той е в срока на годност.

 

Относно Великденските намаления КЗП акцентира върху риска от фалшиви отстъпки. В онлайн търговията се установява, че понякога търговецът два-три дни преди началото на промоционалната кампания вдига цената и след няколко дни я сваля на нивото, на която е била преди, като твърди, че е направил 30% намаление. Потребителите, обаче, все по-малко се „хващат” на подобни трикове, тъй като следят динамиката на цените в Интернет и сравняват.

Рискови са и резервациите за пътуване в последния момент. При избора на почивка е добре потребителите да се уверят, че насреща стои реален търговец и че той може да им предложи условия, каквито очакват да получат.

През зимния туристически сезон инспекторите на КЗП са извършили няколко хиляди проверки в страната, като около 1000 от тях са в големите планински курорти. В около 10% от случаите са съставени актове за административни нарушения. Установени са няколко нелоялни практики, свързани със заблуди по отношение категорията на обекта или несъвпадане на каталога с услуги с възможността те да бъдат предоставени на място. Едва около 5% от постъпилите през миналата година в КЗП жалби касаят качеството на туристическия продукт.