Любопитно

Керамична пътека „заключва“ любовта в Дебелец

Керамична пътека на любовта си има Дебелец. По-точно индустриалната зона, малко преди гарата. Или още по-точно –  Институтът по керамика. Идея за нея е от няколко години и е на директорката на Института Тодорка Лепкова.

„За това време пътеката ни е още малка стена. Вероятно имаме 20-30 тухлички с любовни послания. Имаме все още неизпечени. Развиваме все още идеята и всеки, който желае може да дойде при нас и да си поръча да му изработим такава, или той сам да си изработи. Да напише каквото си поиска. Да нарисува нещо с цветове. Струва около 5 лева едната, но е с изключителна сантиментална стойност”, разказва с усмивка Гергана Мартинова, пиар на Института и част от екипа учени, разработил керамичните пчелни кошери, единствените по рода си у нас и в чужбина.

Идеята за керамичната пътека на любовта е сходна с тази на катинарчетата, които се слагат на мостовете, в които един вид се „заключва“ завинаги любовта между двама души. И тъй като едно от най-важните свойства на керамиката е да съхранява, дори и след хиляди години, а това е прекрасно, директорката Лепкова решила така да съхрани любовта – в керамика. Когато е отворен центърът за обучения към Института, екипът първи си направил тухлички, част от стената на любовта.

„Много е хубаво всеки път, когато я погледнем и си спомняме за хората, които обичаме, и се обичат”, обобщава емоцията Гергана Мартинова.

Кремена Крумова – Попова