Икономика Поминък

Керамична епруветка и цигари без катран са част от иновациите на специалистите от керамичния институт в Дебелец

Институтът по керамично и пътно машиностроене в Дебелец чества своя 60-годишен юбилей днес, 2 май. Керамични пчелни кошери, керамична епруветка за съхраняване на стволови клетки или кръвна плазма и соларни керамични панели са само част от иновативните продукти, които предлага той. По думите на директора Тодорка Лепкова, очакват се техните световни патенти. Специалистите от Института са разработили и биогориво, чрез извличане на катран от зеления тютюн. От отпадъчният продукт пък създават нов тютюн без катрани и ниско съдържание на никотин. От катранената мъст произвеждат  вещество, което служи за биозащита за гори, растения, посеви против болести и насекоми.

Традиционно се произвеждат и автоматизирани технологични линии за рязане на тухли,  сушене, нареждане в пещта, печене и опаковане. 

„Керамиката има широко приложение в редица индустрии, включително авиацията, електрониката, медицината и автомобилостроенето. Ето защо ние се гордеем, че нашият Институт е на челни позиции при разработването на иновативни керамични решения с различни приложения вече 60 години. От 1963 г. насам ние подчертаваме приноса на България и главно региона на Велико Търново в тази важна сфера с на 300 завода с изцяло българско оборудване от ИКПМ в чужбина. Институтът по Керамично и Пътно Машиностроене е основан през 1963-та година като база за развитие и внедряване на машини и съоръжения в областта на керамичното и пътно машиностроене. През годините се утвърждава като развоен център за нови технологии за строителни материали и съответните машини и съоръжения за тях. Закупуването на лицензи и трансфера на технологии от западноевропейските фирми превръща Институтът в конкурент на световния пазар. Вярваме, че значимостта на керамиката е голяма и сме уверени, че това събитие ще подчертае критичната роля, която институциите играят в напредъка на нашата индустрия“, посочи още Тодорка Лепкова.

Честването днес бе отбелязано с кратка конференция на тема “Институт по керамика и пътно машиностроене – преди, сега и в бъдещето”, поздравителни адреси, коктейл и музикален поздрав.