Здравеопазване Образование

Карикатури оцветиха стените и на Белодробната болница в Търново

Двустранната инициатива на България, ЕС – Китай „Благодаря, докторе“ продължава в лечебни заведения във великотърновска област. 15 карикатури от китайски и български художници ще бъдат монтирани в ковид отделението на Специализираната Белодробна болница във Велико Търново. Днес директорът на Институт „Конфуций“ във ВТУ доц. Искра Мандова връчи карикатурите и сертификат на управителя на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ д-р Стела Денчева.

Те запознаха част от персонала – пулмолози, специализанти и медицински сестри с инициативата. Творбите са на теми: лекарите на първа линия срещу вируса, ваксинация, превантивни мерки срещу COVID-19, животът по време на пандемия и локдаун, и имат за цел да създадат по-позитивна среда за пациенти и персонал.

Организатори на съвместния проект са БЧК, ВМА, СБХ, секция „Карикатура“, Федерация на карикатуристите – ФЕКО, Китай, Институт „Конфуций“ – София и Велико Търново, Музей на хумора и сатирата – Габрово.

Белодробната болница е третото лечебно заведение в областта, в което се реализира инициативата. Ковид отделението в нея разполага с 27 легла, като в момента са запълнени 17.