Образование Спорт

Капитан Никол Камарашева спечели златото при жените в Дунавския маратон Prista Run

Златен медал в Дунавския маратон Prista Run спечели капитан Никол Камарашева, администратор в сектор „Дистанционно обучение“ към Центъра за професионално и продължаващо обучение в Националния военен университет „Васил Левски“. Капитан Камарашева е избрала да избяга най-дългата дистанция – 21 километра и е успяла да финишира за време 1:53:43 и да се класира първа сред жените в състезанието.

Седем, 14 и 21 километра са били състезателните дистанции в Русенския маратон. Никол Камарашева признава, че е предпочела най-дългата, защото: „По-добра съм в дългите бягания, затова винаги избирам тях. Нямам нужната бързина за по-къси дистанции. А и чувството на удовлетвореност, което следва след като съм избягала дългото си бягане, е несравнимо чувство“. Стартът, съответно и финалът бяха в района на хижа „Приста“ в Западния парк в Русе. Една обиколка на трасето е с дължина 7 км. Аз направих три обиколки, за да избягам избраните от мен 21 км. Очаквах, че ще бъде парково бягане и си взех маратонките за асфалт. А то се оказа горско трейл бягане с 540 D+ (денивилация). Имаше доста стръмни спускания по кални и тесни пътеки, както и продължителни изкачвания. Но преживяването беше интересно и аз съм много доволна от себе си“, признава капитан Камарашева.

Времето, което я класира първа сред жените, я поставя на осмо място в генералното класиране, в което участват абсолютно всички състезатели. А те са били от цялата страна, включително е имало представители и на Румъния. Търновка е спечелила бягането на 14 км., а при мъжете, които са избрали най-дългата дистанция, класиралите се на второ и четвърто място, също са от старата столица.

Капитан Никол Камарашева се занимава с лека атлетика още от училище. Започнала да се състезава на къси дистанции – 400 м. и 400 м. с препятствия, към дългите се ориентирала, след като станала курсант в Националния военен университет „Васил Левски“. Когато била във втори курс, започнала да ходи на състезания по лека атлетика с отбора на НВУ и да печели медали, предимно златни и сребърни. Участвала е на 400 м., 1500 м., в щафетни бягания, планински бягания и няколко международни състезания. Най-добре се чувства в полумаратони и маратони. Миналата година тя завърши трета в маратона „Търново ултра 2022“, като избяга 53-километровото трасе за 5 часа и 54 минути