Любопитно Образование

Канят студенти на Международна онлайн конференция „Социализмът през петте сетива“

Център за етнология и културна антропология (ЦЕКА) към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките организират Международна онлайн конференция „Социализмът през петте сетива – зрение, слух, обоняние, вкус, осезание”. Тя ще се проведе на 3 и 4 март.

Тридесет и две години след началото на разпада на социалистическия блок, учените от различни дисциплини констатират присъствието на „дългата ръка на социализма“ в различни аспекти на живота в пост-социалистическите общества. Въпросите, свързани с културната реакция на новите генерации не търпят отлагане. Събирателската ни работа на етнолози се забързва, поради естествените процеси на намаляването на хората, които са свидетели на налагането на социализма в страните си, както и на първите (въодушевени или не), строители на социализма. Вече се натрупа впечатляващ обем от литература, посветена на „онези времена“, апробират се различни обяснителни модели. Всекидневният живот от времето на социализма, една от най-строго пазените тайни, влезе в университетските учебни програми”, посочват организаторите.

В разказите на събеседниците впечатляват ярките спомени, оцветени от някое сетиво: картина, звук, аромат, вкус, усещане за допир.

Абсурдността на някои спомени провокира тръгването ни към неочаквани посоки на изследване с изненадващо плодотворни резултати. Това ни окуражи да погледнем на онази епоха през петте класически сетива: зрение, слух, обоняние, вкус, осезание. Разбира се, новите, все по-често добавяни сетива като: равновесие, усещане за болка или топлина/ студ, също могат да бъдат включени, за да бъде прецизна картината на всекидневния живот, която се опитваме да възстановим. Като учени, отговорни за времето, в което живеем, Ви каним да споделите резултатите от най-новите си изследвания по актуалните за Вашата наука проблеми. Постоянно разширяващите се възможности за дигитални срещи и натрупаният опит от провеждане на конференции в условията на пандемия ни дават увереност, че ще успеем да създадем едно виртуално международно интердисциплинарно пространство за споделяне на научни изследвания и дискусии”, допълват организаторите.

Крайният срок за изпращане на разработките е до 10 януари. Оригинални снимки от онези времена са особено важни за всички участници.

Темите могат да се изпращат на проф. днк Маргарита Карамихова, председател на Център по етнология и културна антропология, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ на е mail: karamihova_m@abv.bg и на доц. д-р Петя Банкова, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките на е mail: petia64@hotmail.com.