Култура

„Кантилена” и „Царевец” канят търновци на коледен концерт

Своя традиционен коледен концерт в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” ще поднесат хоровите състави „Кантилена” и „Царевец”, действащи в търновските читалища „Искра” и „Надежда”. Съвместното събитие вече няколко години се превръща в един музикален празник в самия край на календарната година. Програмата му ще предложи разнообразие от хорови произведения, а един от акцентите в навечерието на Рождество Христово ще бъде мистиката на православната музика. Концертът започва в конферентната зала на изложбения комплекс утре, 13 декември, от 18:30 ч.

„Мисля, че това е едно много хубаво събитие и за двата хора, за нашата вярна публика, която отново разчитаме, че ще присъства на концерта, за да съпреживее с нас радостта от тази изява”, сподели за Общинското радио Анета Павлова, ръководител на „Кантилена”.

Все по-често в хоровите среди се наблюдава положителната тенденция на възраждащ се интерес към източноправославната музика. Една от причините е дълбоко духовното усещане, което носят древните песнопения. „Усещането не е само за мен, но и за хора, особено в такава атмосфера, при такава великолепна акустика. Усещането е изключително силно и ми е трудно да намеря дума, за да го опиша”, коментира Павлова. Действително, по обективни причини едва в последните едно-две десетилетия българските хорове започнаха по-активно да включват в своите концертни програми ортодоксални произведения. „Мисля, че това е дълг на всеки българин. Да популяризира тази музика, да навлезе в нейната същност, да усети нейната атмосфера – това е едно магическо тайнство, което всички изпълнители усещат”, споделя още хормайсторът на „Кантилена”.