Община

Кандидат-студентите подават документи за участие в класиранията и директно записване във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

От днес до 3 юли включително кандидатите за студенти във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” могат да подават документи за участие в класиранията или директно записване. 1807 първокурсници след завършено средно образование приема Университетът по държавна поръчка и 1734 – в платено обучение. За магистърските програми държавната поръчка е от 198 места в 10 професионални направления.

Близо 600 младежи са запазили места в рамките на акцията „Рано рани”. Към 19 юни 173 от тях са се записали в държавна поръчка и 75 в платено обучение, съобщи зам.-ректорът чл.кор. проф. Стоян Буров. При записване до 3 юли кандидат-студентите от 21 специалности се освобождават от  таксата за обучение през първия семестър, която варира от 250 до 380 лева, допълни Буров.

Заявленията и документите се  приемат в Ректората, във всички кандидатстудентски бюра в страната и чрез електронната система на ВТУ.

Първото класиране ще бъде обявено на 7 юли, а записването ще е на 10 и 11 юли. Второто класиране е на 13 юли, а записването – на 14 и 17 юли. Попълването на свободните места ще се осъществи до 30 септември.

По традиция „Право”, „Психология”, „Туризъм”, икономическите специалности, „Приложна лингвистика с английски език”, „Софтуерно инженерство” привличат най-големия интерес, коментира проф. Буров.

„Основната ни цел е да увеличим няколко пъти участието на чуждестранни студенти в нашите магистърски програми”, каза ректорът проф. Христо Бонджолов. По негови думи има заявено желание за дистанционно обучение  от Италия, Австрия, Киргизия, Русия, Украйна, Казахстан, водят се разговори и с партньорски университети от съседните балкански държави. Според проф. Бонджолов студентите извън България имат влечение към специалностите на Педагогическия, Филологическия, Стопанския, Историческия и Православния богословски факултет.

Три приема на документи на кандидат-магистри организира Великотърновският университет. Първият е от 26 юни до 13 юли, вторият – от 17 юли до 1 септември и третият от 4 до 19 септември.

 

 

 

Галя Бояджиева