Политика

Кандидатите за председател на БСП да оттеглят участието си в прекия избор, призова Весела Лечева от Търново

Кандидатите за председател на БСП да  оттеглят участието си в прекия избор, насрочен за 12 септември. Това призова от Велико Търново народният представител Весела Лечева. „Опасявам се, че вотът може да бъде опорочен, подменен и фалшифициран заради неясните списъци, брой избиратели и секции”, каза Лечева. Според депутата Националният съвет на партията трябва да проведе заседание, за да се изчистят правилата, така че всеки да има равен шанс и старт и най-вече членовете на БСП да имат информиран избор. „Като отговорна пред българските граждани политическа сила  трябва да проявяваме европейско виждане и модел за провеждане на пряк избор. В противен случай има риск резултатът да бъде обжалван и това би могло да привлече много други проблеми пред БСП”, заяви Лечева.

На противоположна позиция е колегата на Весела Лечева Явор Божанков, който не е член на социалистическата партия. „Смятам, че вътрешнопартийният пряк избор е всъщност е този знак, че БСП е различна, че е алтернатива на ГЕРБ. Защото, ако човек не може да реформира себе си, той не може да има претенция, че ще управлява държавата. Ако човек не може да проведе вътрешния си избор, той също не може да има самочувствие, че ще  провежда държавна политика начело на България”, каза Божанков.

Валентин Ламбев отбеляза, че има утвърдени правила за вота, който ще се проведе в два тура. „Убеден съм, че БСП ще има ръководство, което да подготви партията за предстоящите извънредни парламентарни избори”, подчерта народният представител.

Близо 3000 членове на партията от Великотърновския регион имат право да гласуват, уточни областният лидер на социалистите Петко Тюфекчиев. Съставени са 33 изборни секции, от които 15 стационарни и 18 – мобилни. „Относно прозрачността – правилата са копирани от Изборния кодекс и са  приети от Националния съвет на БСП. Те преповтарят правилата при избор на народни представители, общински съветници, президент. Освен това всеки от 5-те кандидати може да регистрира свои застъпници. Очаквам голяма активност. Общинските председатели се ангажираха да изпратят покана до всеки един от гласоподавателите къде и в колко часа може да упражни правото си на вот”, каза Тюфекчиев.

Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Красимир Янков влизат в състезанието за председател на БСП.