Полиция

Канабисът е сред най-разпространената дрога в област Велико Търново, навлизат психоактивните пико и чай

103 престъпления по линия Наркотици са разкрити на територията на област Велико Търново от началото на 2023-а до 30 април тази година. Това съобщи на пресконференция говорителят на Областната дирекция на МВР Марияна Христова. Образувани са 44 досъдебни производства за шофиране след употреба на наркотични вещества, като от тях 20 са на територията на Районно управление Велико Търново, 11 са в района на Свищов, 8 в Горнооряховско и 5 в района на Елена. За незаконно притежание на наркотични вещества са образувани 128 досъдебни производства, от които 33 са прекратени. Иззети са са  2 грама хероин, 20 кг марихуана, 582 грама амфетамин,  315 грама метамфетамин,  20 грама дизайнерски наркотици и 2 грама наркотичен чай.

Разпространението и употребата на канабис в област Велико Търново са с най-голям дял. В по-малък мащаб са разпространението и употребата на кокаин и хероин, но с бързи темпове се налага употребата на съвременните наркотични вещества – метамфетамин, популярен като пико, и наркотичният чай.

„Пико е производно на амфетамина. То има силно стимулиращо действие и се приема перорално чрез смъркане, чрез пушене на т.нар. фолио или чрез интравенозно инжектиране. Може да се произвежда в домашни условия, като се използват препарати от промишлеността и фармацията. Лице с елементарни разбирания по химия може да произведе и синтезира наркотика“, обясни главен инспектор Костадин Костадинов, началник-сектор „Борба с организираната престъпност“ при Областната дирекция на МВР.  По негови думи над 90 на сто от употребяващите пико получават  силни психически разстройства на съзнанието и изоставане в интелектуалното развитие.

Сред дизайнерските дроги е синтетичният наркотик чай. „Това е психоактивна смес за пушене, съдържаща компоненти от растителен и синтетичен произход. –  често тютюн, обикновен чай или друга растителна маса се напоява със специфичен наркотик. След прием обработеният наркотик  води лицата до прекомерна психическа и физическа зависимост, като пристрастяването е бързо в рамките от 2 до 3 седмици. Следващата фаза е психическата – употребяващият нищо друго не го интересува освен да си вземе поредната доза и съответно да я увеличи, а това води до неправомерно  управление на МПС,  престъпления срещу престъпността, за да си набавят  парични средства. Лицето попада в спирала, в която много трудно би се отказал и променил начина си на живот. След около месец-два употреба се стига до цялостна деградация на организма, нарушаване на зрението, интелектуален спад, силно занижено сексуално желание, проблеми в дихателната, кръвоносната и отделителната системи“, поясни главен инспектор Костадинов.

Той отбеляза, че субстанциите  за чая се внасят в България незаконно предимно от Югозападна Азия, предимно Китай. „През митническите власти преминават, защото са укрити в различни разрешения за пренасяне през границата на вещи, като тор за цветя, соли за вана и други“, каза началникът на сектор БОП пир ОДМВР.

Течностите за електронни цигари с хексахидроканабиол /или с надпис HHC/  от 1 април тази година са забранени у нас  с решение на Националния съвет по наркотични вещества, допълни старши инспектор Стоян Любомиров от Базовата научнотехническа лаборатория при ОДМВР.

На пазара пълнител за електронна цигари за 300 дръпвания струва 50 лв., 1 грам от наркотичния чай се продава  около 50 лв., за грам пико потребителите плащат между 60 и 80 лева, а за цигара с марихуана – от 15 до 20 лева.

Експертите от полицията са категорични, че сами правоохранителните органи не могат да се справят с разпространението и употребата на наркотици. Необходима е подкрепата на семейството, образователните институции и на обществото като цяло.