Здравеопазване Община

Кампания за ранно откриване на ревматични заболявания започва във Велико Търново

​Едномесечна кампания за ранно откриване на ревматични заболявания започва във Велико Търново този петък /6 юли/. Стартът ще бъде с информационен семинар, който ще бъде открит в 17,30 ч. в сградата на Общината. Лектори ще бъдат д-р Светла Копчева – ревматолог в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и д-р Мария Пройнова – физиотерапевт. Участие ще вземат също психолози, представители на Регионалната здравно-осигурителна каса и на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.
Поставени за обсъждане ще бъдат теми, свързани с диагностиката, възможностите за лечение на различните заболявания, практическите насоки за превъзмогване на поставената диагноза и за овладяване на стреса, техники за физиотерапия и др.
Срещата е открита за обществеността и ще се състои в новата зала на Общинския съвет, намираща се на третия етаж в сградата на Община Велико Търново.
От 9 юли до 9 август В Старата столица ще бъдат провеждани и безплатни прегледи при ревматолози. Хората на възраст между 18 и 50 години, които нямат диагноза, но имат симптоми, могат да се запишат на тел. 070010126. Симптомите за ревматично заболяване са болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин, посочват организаторите на кампанията.
​Инициативата „Кажи не на страха, попитай ревматолог“ е организирана от Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ и е подкрепена от председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова-Проданова, от Община Велико Търново и от Институт за здравно образование.