Община

Кампания за кастрация на кучета и котки започва във Велико Търново и населени места от общината

Нова кампания за кастриране на бездомни и дворни кучета, както и на котки, започва от понеделник /8 април/ във Велико Търново и населени места от общината. Инициативата е съвместна – между Общината и фондация „Четири лапи“.

За първи път медицинските процедури ще бъдат осъществявани в лицензираната амбулатория, която функционира към общинския приют за бездомни кучета и е оборудвана със съвременна технология. Манипулациите ще бъдат извършвани от четирима ветеринарни лекари – по двама от приюта и фондацията, на които ще помагат ветеринарен техник и двама души за залавяне на животните.

В рамките на кампанията се очаква да бъдат обработени около 150 кучета, като част от тях ще са и от близките до Велико Търново села, както и над 200 котки. Активно ще съдействат доброволци от неправителствената организация „Приятели на животните ВТ“.

Графикът на работа е следният:

8 април – Велико Търново: промишлени зони, „Дервеня“, кв. „Зона В“;

9 април – Велико Търново, Дебелец;

10 април – Килифарево, Дебелец;

11 април – с. Ново село, с. Балван;

12 април – с. Никюп, с. Хотница, с. Дичин;

13 април – връщане на животните;

15 април – с. Арбанаси, с. Шереметя, с. Малки чифлик;

16 април – с. Самоводене, с. Ресен;

17 април – с. Леденик, с. Шемшево, Велико Търново – промишлени и вилни зони;

18 април – с. Беляковец, Велико Търново – промишлени и вилни зони;

19 април – с. Присово, град Велико Търново;

20 април – връщане на животните.

 

Настоящата акция е четвърта поред. Общо са обработени 1232 животни, като от тях 768 са кучета, а 464 – котки.Данните през годините показват, че благодарение на съвместните усилия на Община Велико Търново и Фондация „Четири лапи“ популацията на безстопанствените кучета в общината намалява.

От февруари общинският приют предлага безплатна кастрация на домашни и дворни кучета. След процедурите всяко животнополучава чип, а стопаните ще бъдат освободени от местната такса, която дължат.

Инициативата е част от политиките, които Община Велико Търново, чрез отдел „Околна среда“, провежда за намаляване на популацията от бездомни четириноги.От юни в приюта безплатно ще бъдат кастрирани и бездомни котки.

Повече информация може да бъде получена от експертите в отдел „Околна среда“ – на телефон 062/619-502.