Култура

Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел” отбелязва половинвековен юбилей

Половинвековен юбилей отбелязва камерният хоров ансамбъл „Йоан Кукузел”, сподели за общинското радио младият диригент Кристиан Попов, под чието ръководство съставът първо откри, а впоследствие и предаде на щафетата на българското председателство във Виена. И на двата концерта, ангелогласните изпълнения на хористите дълбоко докоснаха публиката и с лекота вдигнаха на крака високите гости от Европа.

Показахме това, за което бяхме поканени,

а именно – хоровата традиция, която по нашите земи носи църковното пеене, неговата красота и богатство”, разказва младият диригент, който има дълбока връзка с ортодоксалната музика. „За моята възраст някой може да каже, че е рано за едно по-сериозно осмисляне и хвърляне в такава дълбока материя, но аз от много ранна детска възраст съм закърмен с тази култура на вярата, понеже баща ми и двамата ми дядовци са все свещеници”, допълва Кристиан. За него това отношение е начин на себеусещане, а единственото с което би си позволил да го сравни е Любовта.

Тенденция е все повече младежи да проявяват интерес към дълбините на тази мистична музика,

тенденция която се наблюдава както сред подмладените редици на състава, така сред в публиката, независимо дали тя е в салона или социалните мрежи. „Дано, дано наистина да има едно Възраждане, защото нашата страна има нужда от такова”, коментира Попов.

На втори ноември в столичната зала България  от 19 часа ще се състои тържественият юбилеен концерт, който ще включи традиционни едногласни произведения на хоровия патрон Св. Йоан Кукузел, както и много познати, обичани от публиката многогласни песнопения.