Култура Любопитно

Калъп за тухли по техника на древните римляни създаде археологът Калин Чакъров

Археологът от Историческия музей в Павликени Калин Чакъров изработи калъп за тухли по автентични техники, използвана от древните римляни. Той е предназначен за направата на квадратни тухли, а за изработката специалистът е използвал открити на Античния керамичен център тухли, съобразявайки се с техните размери. „Целта е всичко да е максимално близко до това, което се е случвало в миналото. Тези тухли са произвеждани тук преди 1 800 години. След като изсъхнат, те трябва да се сложат в пещта, и да се изпекат. За пещите трябва да се използват специални видове дървесина”, уточни Чакъров.

Цялата технология ще бъде демонстрирана за гостите на фестивала „Древна балканска земя”, който ще домакинства Античният керамичен център в Павликени на 8 септември. Събитието започва от 10 часа в събота, и през целия ден ще бъдат организирани различни демонстрации и възстановки – грънчарство, ковачество, обработка и шиене на кожи и кожени изделия, римска кухня и др. В края на деня ще бъдат запалени и пещите, в които ще бъдат поставени за изпичане изработените тухли. В неделния ден най-любопитните ще могат да видят и крайния резултат. Акцент на събитието тази година е грънчарството.

Над 600 души посетиха Античния керамичен център по време на първото издание на фестивала миналата година. „Надяваме се тази година времето да бъде с нас и да бъде приятно. Мисля, че хората ще останат доволни предвид подготовката, която извършваме в момента”, допълни Чакъров.

снимка към публикацията: личен архив