Политика

Калоян Янков: Финансирането на политическите партии е фундаментален въпрос на демокрацията

„Финансирането на политическите партии е фундаментален въпрос на демокрацията. Размерът на субсидията е важен, но по-важно е да има контрол върху разходването на сумата”. Това заяви пред Общинското радио Калоян Янков, член на Изпълнителния съвет на „Да, България”. По негови думи в Сметната палата трябва да има звено, което да одобрява и контролира средствата, отпускани за издръжка на политическите сили, за да не се допуска някои партии да натрупват големи депозити в банковите сметки за по 20 милиона лева. „Перверзно е политическите формации да получават средства и да ги даряват за различни каузи. Това са парите на народа”, коментира той.  Според Янков партийната субсидия при всички случаи трябва да се намали, но след широка обществена дискусия. Лично той смята, че между 6 и 9 лева на спечелен глас са добър размер.

„Да, България” ще участва в изборите за местна власт като част от обединението  „Демократична България”. Ще се яви на вота със свои кандидати за кметове и общински съветници. „Всеки кандидат ще има възможност да прави собствена мажоритарна кампания, да използва преференцията и на практика да пренареди листата”, каза Калоян Янков.

Калоян Янков е юрист, завършил е СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като адвокат в областта на дружественото и вещното право и гражданския процес. Член е на Националния и на Изпълнителния съвет на ПП „Да, България”.