Култура Политика

Калин Тодоров: „Непрекъснатите избори и временни правителства лека полека избистрят картината и става ясно какво се крие под повърхността“

„Тази сглобка беше невъзможно да функционира. Най-общо казано това беше един Франкенщайн, един изкуствен организъм, съшит грубо и набързо от две напълно изключващите се групи, политически образувания, чиято единствената им цел беше да използват властта в собствен интерес”. Така коментира пред журналисти във Велико Търново актуалната политическа обстановка у нас Калин Тодоров, журналист, писател и син на бившия премиер и председател на Народното събрание Станко Тодоров. Той е автор е на книгите „Кой уби Георги Марков“, „The umbrella murder“ („Убийството с чадъра“), „Зад завесата на соца“, „Зад завесата на прехода” и „Мафията на жълтите павета“. Той бе в старата столица да представи книгите си пред читатели в Регионална библиотека „П.Р.Славейков“, а срещата бе част от богата и разнообразна програма на „Фоайе на книгата с автограф 2024“.

„Противоречията и вътрешните несъответствия между двете групи бяха толкова сериозни, че беше ясно, че рано или късно всичко ще свърши. Ако след предстоящите избори пак направят същата сглобка, мога отсега да кажа, че отново ще се разглоби и наесен пак ще сме на избори. Аз много внимателно наблюдавах Италия в периода между 1980 и 2000 г. Там беше същото, каквото е сега тук. Страната беше хваната в мрежата на мафията. Имаше непрекъснати смени на правителствата, непрекъснати парламентарни избори през 6 месеца. Слава Богу, Италия не потъна. Появиха се двама магистрати, които успяха да се справят с мафията. Тук още не са се появили такива хора, но се надявам да се появят. А тези непрекъснати избори и временни правителства лека полека избистрят картината и става ясно какво се крие под повърхността”, допълни Тодоров.

Според него калните борби вече започнаха, а последните две седмици наблюдаваме много забавни събития. Бившите партньори се хванаха гуша за гуша и взаимно се засипват с кофи с кал, но ГЕРБ като по-големи и опитни играчи успяха да надхитрят ПП-ДБ.

„Според мен ГЕРБ ще спечели изборите със сериозна преднина, ДПС ще се премести напред, ПП ще загубят съществен дял и за тяхно съжаление ако отново осъществят сглобката ще са младшия партньор, от който нищо няма да зависи. Предполагам, че следващото правителство ще е с почти пълна доминация на ГЕРБ, с яка подкрепа от ДПС и с патерица от някаква част от демократичните сили, независимо дали това ще са ПП или ДБ”, коментира журналистът.

На въпрос „Защо ни се случи всичко това? Как други социалистически страни се справиха с прехода и сега животът им е хубав, а ние не можахме?” Тодоров отговори: „Според мен това беше серия от грешки, от неразумни решения и най-важното – в другите социалистически държави, най-вече в Полша, Унгария и Чехословакия, имаше истинско дисидентско движение. Върху хора като Хавел, Валенса и други като тях успя да се изгради новия политически елит, който беше съответен на промените. В България отдясно се появиха разни псевдодисиденти, които бяха клакьори на онзи режим, сега станаха клакьори на сегашния. Отляво Луканов и Младенов си направиха съвсем погрешно сметката, че могат да припишат всичко на Живков и на няколко негови съратници и те самите да оглавят новия ляв елит, което не беше възможно, защото няма как да яздиш две епохи и резултатът е налице. Тогава беше даден път на цяла група олигарси, които в началото бяха дребни мошеници, доносници и подобни хора, които получиха първоначалния тласък. Съвсем логично и закономерно те не се интересуват от съдбата на България, а от ограбването й и собствената им съдба”.

За най-новата си книга „Мафията на жълтите павета“ Калин Тодоров разказа, че е замислена като политическа публицистика. „Като първоначалната идея трябваше да бъде нещо като продължение на цикълът от произведения „Зад завесите“: на соца; на прехода; на демокрацията; на „Големия брат“… Но неочаквано, пред очите ми тя се превърна в нещо като криминален роман. Главните герои в нея са шест трупа, плюс Каскет, Череп, Феномен и Чистач. Книгата се промени, защото в нея се огледа нашият живот”, каза авторът Калин Тодоров.

Кремена Крумова – Попова