Култура Образование

Калин Михов от ФИИ при ВТУ спечели наградата на Ректора от конкурса за визуални изкуства

Калин Михов от Факултета по изобразително изкуство /ФИИ/ при ВТУ спечели наградата на Ректора на стойност 300 лв от Националния конкурс „Студентски форум за визуални изкуства 2021” за творбата си „Състояние“. Наградата на Община Велико Търново също на стойност 300 лв се присъди на Мариела Крайчева от НХА – София за творбата „Тихата стая“. Ивелин Андреев от ШУ „Епископ Константин Преславски“ получи наградата на Декана на Факултет изобразително изкуство на стойност 100 лв за „Мартенско настроение“.

Две награди връчи Студентският съвет на ВТУ. По 100 лв се присъждат на Антон Джуров от ФИИ при ВТУ за творбата „Abstract“ и на Добрина Митовска от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, за творбата „Крадецът на книги“. Награда на Представителство на СБХ – Велико Търново, юбилеен албум „70 години Великотърновски художници“ е за Иван Петров от ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, за творбата „Натюрморт“

Номинирани са Александра Митова от НХА – филиал Бургас, за творбата „Приятелство“, Християна Йорданова за творбата „Речта на свраката“, Илина Стефанова за творбата „Локдаун“ и Симона Йорданова за творбата „Лед“, и тримата възпитаници на ФИИ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

175 студентски произведения на 90 учащи от почти всички специалности в различните университети по изкуства от цялата страна бяха получени за участие във форума. От тях бяха отличени десет най-добри. Оценяващото жури бе в състав доц. д-р Светослав Косев, декан на ФИИ, преподавател в катедра ГДВК“, ФИИ при ВТУ, доц. д-р Милен Джановски, зам.-декан на ФИИ, преподавател в катедра „Графика“, ФИИ при ВТУ, член на Контролната комисия на Представителство на СБХ – Велико Търново и проф. д-р Владимир Аврамов, преподавател в катедра „Стенопис“, ФИИ при ВТУ.

Националната изложба-конкурс се организира от факултет „Изобразително изкуство” при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с подкрепата на Община Велико Търново. Форумът приключи с виртуална изложба вчера, 6 април.