Любопитно

Калин Василев от „Търново рънс“ се бори за „Будител на годината 2020“ на БНР

Великотърновецът Калин Василев е сред 10-те финалисти на националната кампания „Будител на годината 2020“ на БНР. Той е роден през 1983 г. във Велико Търново. Завършил е Природо-математическа гимназия в града и продължава да следва в бакалавърска програма „Биология и Химия“ в Gettysburg College, USA. При дипломирането бива удостоен с университетска награда за цялостен принос в катедрата по Биология. До началото на 2014 г. прекарва пост-докторантска специализация в университета Кеймбридж (Англия).

През 2014 г. се прибра в България и създава неформална гражданска група „ TarnovoRuns“. Това е един иновативен организационен модел, място и общност, който дарява хората със здраве чрез провеждането на безплатни мероприятия от образователно, практично и мотивационно естество: тренировки на открито, бягания, йога, планински преходи, велоприключения, гостуване по семинари, консултации, кръжоци, информационни кампании, лагери и други.

Идеята за ТърновоРЪНС се роди като желание за българско здраве. Но за последните 6 години тя израсна с в една визия, мечта за един по-добър заобикалящ ни свят, както човешки така и устройствен. И моето личностно осъзнаване също израсна. Здравето не е просто няколко фитнес тренировки, малко медитация и 4-5 ябълки. То е неимоверно обвързано точно с тази по-добра среда и сплотени човешки взаимоотношения. След още няма и две седмици ТърновоРЪНС навършва 6 години. Първото ни регулярно събитие бе на 1¬ви ноември 2014-та година. Сега поглеждам назад и виждам над 600 безплатни събития. Средно между 100 и 120 на година. От тях имаме над 300 тренировки, над 100 похода, още много йога сесии и велоприключение, може би около петдесетина участия на лекции и семинари, и какво ли още не. Изредиха се хиляди хора от нашия град, а самата ни идея и мечта е разпознаваема из цяла България„, обобщи за Общинското радио Калин Василев.

117 бяха номинациите, получени в тазгодишната кампания, с вдъхновяващи истории и техните герои. Традиционно кампанията не номинира политици, протестиращи и журналисти, чиято работа по подразбиране трябва да е будителство.  Жури в състав председател д-р Милен Врабевски и членове проф. Огнян Герджиков, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова след обсъждане и гласуване определи сред всички номинирани десет финалисти. Сред тях е и великотърновецът Калин Василев.

Гласуването вече започна. То ще продължи до 31 октомври.

Може да подкрепите Калин Василев на https://bnr.bg/page/glasuvaite-za-buditel-2020.

От един IP-адрес може да се гласува веднъж на ден на сайта bnr.bg, както и на порталите на всички национали и регионални програми на БНР и на интернет-страницата на Радио България. „Будителят на годината“ по традиция ще се огласи на 1 ноември.

Кремена Крумова – Попова