Култура

Как е изглеждал римският град Никополис ад Иструм преди 18 века – разказва доц. Павлина Владкова

За втора поредна година през месец август Никополис ад Иструм се превръща в жив римски град. Още с влизането през Северната градска порта участници и гости на фестивала ще се потопят в атмосферата на античната епоха. Една от главните улици на града ще бъде превърната в Улица на занаятите и търговията. Плодове, зеленчуци, сувенири в стил с епохата ще радват окото със своята пъстрота, свежест и автентичност. Това е една от най-добре запазените в България римски улици. По големите каменни плочи тук и през древността са преминавала каруците, които снабдяват многобройните сергии и магазини със стоките, нужни за ежедневния живот на жителите на Никополис, разказа археологът доц. д-р Павлина Владкова.

Форумът (площадът) на града ще се превърне отново в център на административния и религиозен живот. Организаторите на фестивала „Нике – играта на победата” са предвидили представянето на ритуали, свързани с посрещането на императорските чиновници, с честването на култа към върховното римско божество Юпитер, провеждането на римски процес и мн. др. Събитието ще се проведе в събота, 12 август.

Тази година любителите на битки и войни ще бъдат също приятно изненадани от замислените възстановки. Две важни събития от живота на града през вековете ще бъдат представени от групите за възстановки от Румъния, Унгария, Македония, София, Свищов, Ямбол, Пловдив и др. Едното е свързано с нападенията на костобоките около 170 г. и големите щети, което това племе нанася на градове, селища и крепости в цяла днешна Северна България, вкл. и на Никополис. Битката между варварите и римляните е една от атракциите на фестивала. След нея са два от най-важните ритуали в римската армия – освещаването на знамената и полагане на клетвата от легионерите.

Второто важно историческо събитие, което ще бъде представено от участниците, е присъствието на готите в и около Никополис. В тези земи те, под водачеството на своя епископ Вулфила, живеят повече от два века. Тук е създадена готската азбука и е преведена Библията на готски език – това е най-старият писмен документ на германски език. Най-старият запазен екземпляр на тази библия е „Codex Argenteus“ (Сребърната библия) от началото на VI век, изработен в двора на готския владетел Теодорих Велики в Равена, Италия и съхраняван днес в Швеция в Университетската библиотека в град Упсала.

Посетителите ще имат възможност да участват в конкурса за римска мода, като компетентно жури ще присъди награди за най-добър мъжки, дамски и детски костюм. Игри с публиката, стрелба с лък, дегустация на римска кухня и още много други забавления са предвидени в програмата, която започва в 10 часа и ще продължи повече от осем часа.

Наред с атракциите и забавленията, организаторите ще представят постерна изложба с проекти на архитекти с идеи за възстановка и социализация на Никополис ад Иструм. Включени са и няколко табла с паметници от намиращия се на територията на Никополис ад Иструм, при днешния град Павликени, Античен керамичен център, както и от римския лагер на I Италийски легион Нове край Свищов.

За всички гости на фестивала входът е безплатен и това е една възможност освен забавната част, всеки посетител да се запознае с историята на проучванията и най-представителните архитектурни паметници. Няма друг римски град в България, който да е запазен така добре като Никополис и автентичното, оригиналното и истинското да са съхранени през годините и опазени от бутафорни съвременни намеси. Това е и голямата гордост на три поколения археолози, архитекти и реставратори, вложили висок професионализъм и душа в разкриването, опазването и съхраняването на това безценно наследство от римската епоха.