Култура

Как да си подмладят съставите, обясняват на колегите си читалищни дейци

Читалищни дейци от 29 културни институции в община Велико Търново са на обмяна на опит два дни в две населени места в страната. Днес, 3 октомври те ще бъдат в село Баня, а на 4 октомври ще са в Банско. Традицията те да гостуват на свои колеги по различни места в България е от 6 години. Миналата година гостуваха в училището и читалището в с. Широка лъка.

„Тогава презентирахме нашите читалища, с идеята ако има завършващи ученици от нашия регион, да потърсят работа или съдействие при нашите колективи. Тази година сме с идеята, да започнем със запознаваме с различните фолклорни области в България. Първа ще е спецификата на Пиринска фолклорна област. Ще имаме среща в читалището в село Баня с ръководителите и колективите на самодейните състави. След това в Банско. Като идеята е споделяне на опит, как се привличат млади дейци в читалищната дейност, за да се подмладят съставите в съответната културна институция”, обясни Георги Чукуров, главен експерт в Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново.

И даде пример със с. Малки Чифлик, където от 7, вече са 32-ма младежите и девойките в местното читалище, които си основали танцов клуб. В друго великотърновско село – Къпиново също е подмладен съставът на културната институция.

Кремена Крумова – Попова