Любопитно

Как да се грижим за кучето си през лятото – съветват ни ветеринарите

В разгара на летния сезон почти всеки от нас планира да пътува. Лятото се свързва с повече движение, приключения и разходки, но и с повече жеги, които за някои животни са огромен проблем. Ветеринарите във Велико Търново алармират, че горещините през този сезон се оказват дори фатални за кучетата от брахицефалните породи (със сплескани муцуни). „Доста смъртни случаи регистрирахме през този сезон в града, тези породи дишат доста по-трудно, оттича мекото им небце, а това може доведе до задушаване и дори смърт”, коментира пред Общинското радио ветеринарният лекар д-р Любомира Джамбова.

По думите на специалиста, най-подходящото време за разходка са ранните сутрешни часове – между 6 – 7 сутринта, и късно вечер – след 22 часа. „За доста стопани това е доста трудно, но това е единственият вариант. Има хора, които извеждат четириногите си следобед, но навън при 36-37 градуса за кучето не е разходка, а мъчение. Асфалтът е напечен, кучето се изморява. Както знаем, кучетата нямат потни жлези”, допълни Джамбова.

Най-важно за домашните любимци през лятото е обезпаразитяването. Всеки месец редовна профилактика срещу бълхи и кърлежи и ваксинация, която не се влияе от метеорологичните условия, са сред най-наложителните неща, които трябва да правят стопаните. Поддръжката на козината не е лукс, а необходимост. Ако кучето е дългокосместо, изключително важно е да се подстригват лапичките, заради осилите, които се забиват под лапите и предизвикват подкожни възпаления. Заради декоративните породи кучета, които през годините стават все по-популярни, подстригването е една от най-желаните услуги, предлагани от ветеринарите.

Най-често срещаната порода кучета през последните две години във Велико Търново е йоркширският териер, сподели Джамбова. Докато преди пет години това са били хъскитата, далеч по-малките им събратя водят в класацията заради по-лесната поддръжка. „Йоркитата са малки, козината им се поддържа по-лесно. Те нямат подкосъм и вкъщи оставят по-малко козина”, допълни Любомира Джамбова.

За кучетата, които имат късмет и отидат на морска почивка със стопаните си, е много важно да не прегряват на плажа. „Проблемът идва, когато кучето не иска само да влиза във водата, тъй като много кучета се страхуват от морето. То трябва често да се мокри, сухо на плажа не бива да остава”, посъветва ни още специалистът.

А докато стигнем до морето, нека не забравяме, че ако колата ни няма климатик, трябва да спираме за почивка и да даваме вода на верния си спътник на всеки половин час.