Поминък

Как да се борим с черни мушички по доматите?

Ако откриете черни мушички по доматите, това са най-вероятно плодови мухи. Черните листни въшки нямат крила. Не можете да ги объркате с мухи. За борба с мушици първо трябва да разберете какъв е вредителят.

Плодовите мушици (Drosophila melanogaster), известни още като оцетни или плодови мушици, са едни от най-често срещаните черни мушици по доматите. Тези мухи нанасят щети на презрелите или напуканите домати. Ларвите им се хранят основно с микроорганизми, които разлагат плодовете.

Има и друг вид черни мушички по доматите – Bradysia paupera. При по-големите растения обикновено не е нужно да се притеснявате за щети от тях. Мухите са безвредни, но ларвите изяждат нежните корени на младите растения в почвата. Засегнатите домати са податливи на кафяво гниене и гъбички по листата като  брашнеста мана.

Как да контролирате плодовите мухи по доматите?

Плодовите мухи не се интересуват от растението, вниманието им е насочено към плодовете. Мухите снасят яйцата си върху или близо до зрели плодове. Внимавайте за кафяви мухи с червени очи.

Ето как да се отървете от тях:

-Обирайте редовно всички зрели домати

-Всеки ден проветрявайте оранжерията

-Веднага отстранете зрелите плодове от всякакъв вид

-Поставете буркани с ябълков оцет

Успешно премахване на черни мушички по цветята и доматите

Ларвите се нуждаят от влажна почва, за да се развият.

 

За борба могат да се използват следните методи:

Поливайте по-малко, почвата трябва да изсъхне лесно

Ако заразата е тежка, пресадете вашите домати в стерилизирана почва и нови саксии.

Напръскайте растенията с вода с чесън

Ако нищо друго не работи, използвайте инсектициди.

Върху големите доматени растения заразяването с черни мушици е повече неудобство, отколкото вреда. Затова, ако няма нужда, не използвайте нужда да използвате инсектицид. Достатъчно е да приберете реколтата навреме и да поддържате почвата суха.

Предотвратяване на заразяване с черни мушички по доматите

Тъй като те обитават предимно кафява почва, препоръчително е да мулчирате доматената култура в оранжерията със светла слама.

Превантивна мярка е и редовно прилагане на тор от коприва.

Ако сте установили заразяване в леховите култури, доматите трябва да се пресадят в дезинфекциран пресен субстрат.

Често се случва закупената почва за саксии също да е заразена с яйца на насекоми от този вид. За да се избегне развитието на ларви на мухи по време на отглеждане на домати, е препоръчително да се дезинфекцира съответния субстрат преди сеитбата на доматите.

Растителната почва се дезинфекцира в огнеупорна купа с капак:

-В обикновена фурна: 30 минути на 180 градуса по Целзий

-В микровълнова фурна: 10 минути при 800 вата

 

Предотвратете листните въшки по доматите

По принцип, колкото по-силни и по-издръжливи са вашите доматени растения, толкова по-малка е вероятността те да бъдат нападнати от листни въшки и да бъдат повредени от заразата. Затова е най-добре да се уверите, че доматените растения във вашата градина се чувстват напълно като у дома си. Достатъчното слънце и защитата от вятър и проливен дъжд са също толкова важни, колкото водоснабдяването и хранителните вещества според нуждите. След особено меки зими обаче, дори и при най-добри грижи, вашите домати могат да бъдат заразени с листни въшки.

 

Контролирайте листните въшки по доматите

За щастие борбата с листните въшки по доматите е доста проста. Ако заразата е слаба, можете просто да премахнете засегнатите листа от растението. При топло и сухо време можете също да опитате да измиете въшките от растението с лека струя вода. Във влажен климат обаче трябва да се въздържате от това – в противен случай гъбичните заболявания преминават лесно.

Най-ефективният и лесен начин да се отървете от листните въшки по доматите е да използвате вермикулит. Можете да намерите начина на приложение на неговата опаковка.

 

Платена публикация