Денят

Как да различаваме фалшивите новини?

Един от най-известните случаи на фалшиви новини в историята остава репликата, и до днес приписвана на френската кралица Мария Антоанета„Като нямат хляб да ядат пасти тогава.“ Действителното това са думи на испанска принцеса, живяла сто години по-рано. Фалшивата новина била изнесена от летописите на самия кралски двор, разпечатана на афиши и памфлети, разпространени из цял Париж. Само след няколко месеца се родили барикадите на Революцията, която с кръв извоювала Републиката. А заради измислената реплика, Мария Антоанета губи главата си на гилотина.

Пропагандата на 21 век или фалшивите новини? Темитe, които най-често биват подменяни, кой има интерес да ни лъже и защо,и как да се информираме качествено – уебинар по темата проведе журналистът  Полина Паунова, събитието организира Фондация „ Работилница за граждански инициативи“. Според нея, за да различим фалшивите новини, трябва да се научим да проверяваме истинността на дадена информация. В жертва на лъжата най-често ставаме през социалните мрежи. Тиражират се стотици подлъгващи атрактивни заглавия от неутвърдени сайтове с неясна собственост. Тя ги определя, като тип „прахосмукачка“ – понякога волно или неволно си транслират една и съща невярна информация. Без име на автор, редактор, издател, който е жив, да съществува и да я гарантира с името си. Експеримент как да проверяваме фалшивите е приложен звуковия файл.

Като цяло новините са шокиращи, не посочват източници, а източниците в журналистиката са много важни, категорична е Паунова. Мотивите на мнимите автори, според нея са печалба от посещаемост или партиен интерес и се активизират в определени периоди, но най-вече по избори.