Любопитно

Как да разберем кога сме изчерпани?

Природата ни е дарила със сетива, които ни дават информация за околния свят, но на практика нямаме „сензори”, които да следят вътрешните ни процеси. Усещаме глад и болка, но не знаем колко крепка е имунната ни система, какво е кръвното ни налягане, колко е пулса ни и най-вече – с колко още енергия разполагаме. По темата във Freeдом 21 лекция говори експертът по лична ефективност Георги Георгиев.

Разполагаме с ограничено количество енергия, която получаваме посредством храната. Добре е да знаем, кога тя е на привършване, за да не останем без „гориво” във важен момент. За да разпознаем кога сме преминали границата на психическите си способности не ни остава нищо друго, освен да разчитаме на косвени признаци.

Един от ярките белези, че сме на изчерпване е повишената податливост на настроения. Внезапната и остра емоционалност е сигурен знак, че сме минали на „резервен режим”, и сме се запътили към пълно изчерпване на ресурсите, коментира Георгиев. В същото време, колкото повече намаляват енергийните ни ресурси, толкова по-силни стават първичните ни желания. С две думи – в състояние на изчерпване – не просто ние сме по-слаби, но и изкушенията са по-силни. Всяка наша зависимост става по–остра, независимо дали говорим за вредни навици или други необходимости.  Тези моменти психолозите наричат „критични събития”. Те са високорискови ситуации, с които просто се налага да намерим начин да се справим.

Друг признак, че сме на предела си е усещането за болка, което неимоверно се усилва. И не само то. Нарастват неприятните усещания за контакт и допир, като цяло. Повишило се е субективното ни тактилно усещане. Третият признак е концентрацията на внимание, която рязко спада. Склонността към морални оценки е още един повод да се усъмним, че сме се изчерпали. Когато разходът на енергия нараства, буквално „орязва” познавателните функции, сред които е мисленето. За да го замести, тук идва един вид черно-бялото гледище за живота, мисленето в категории.

Експертът по лична ефективност препоръчва повече прием на белтъчни храни, тъй като основният източник на енергия в организма е глюкозата. Всяка храна се разгражда до глюкоза, която захранва клетките. При белтъците този процес е по-продължителен и те не водят до повишаване на кръвната захар, което допълнително би натоварило организма.