Любопитно

Как да подготвим колата за път през зимата

Във времена, в които екскурзиите са екзотика, а престоят в хотел не е сред най-препоръчителните начини за ваканция, все повече хора предпочитат алтернативен начин на почивка – да се качат на колата и да обикалят от място на място, без да се ангажират с локация, време или някакво настаняване.

И ако идеята за ваканция на четири колела звучи привлекателно, преди тръгване на път трябва сериозна подготовка за изправността на автомобила, за неговата сигурност и здравина.

При съвременните автомобили компютърна диагностика е едва ли не задължителна преди път. Това е може би най-точният метод за установяване на повреда или за откриване на някой скрит дефект в автомобила.

След преминаване на диагностика, следват няколко бързи задачи, които е задължително да се отметнат, особено ако предстои дълго пътуване, с много километри и предизвикателства по пътя. Ето кои са те:

Смяна на маслото и филтрите

Смяна на свещите

Проверка на спирачките, спирачната течност

Проверка на светлините

Проверка на гумите и реглаж, ако се налага

Проверка за здрава резервна гума и инструменти

Почистване на колата – както отвътре, така и отвън.

Подредба на багажа.

Какво трябва да има шофьорът под ръка:

малка торба за боклук в колата.

кърпи за почистване

резервен ключ за колата

щори странични стъкла и предно стъкло.

Слънчеви очила за шофиране

Зарядни устройства за телефон, таблет, фотоапарат, съвместими с колата

Пътна карта (за всеки случай)

Фенерче

Дебело въже-теглич

Кабели за подаване на ток

Допълнителна туба с масло

Антифриз

Тръгвайки на път, не означава, че трябва да се кара без почивка. Имайте граници и планирайте пътуването си около тях. Ако най-дългото шофиране, което някога сте предприели, е 500 км на ден, не планирайте пътуване с поредица от безкрайни дни от 700-800 км. Забравете за високите скорости. Наслаждавайте се на гледки и пейзажи, спирайте и разглеждайте нови и непознати градове и местности. Ако се уморите – почивайте, това е ваканция, а не непрестанен маратон и тя трябва да бъде запомняща се.