Култура

„Как баща ми нарисува Мао, без да го е срещал”

Емблематичният портрет на китайския лидер, който се тиражира по 100-юановите банкноти от 70-те години на XX в. до ден днешен е рисуван по снимка. Неговият автор Лиу Уънси никога не го е виждал на живо, макар това да било най-голямата му мечта, разказа пред микрофона на общинското радио дъщеря му Лиу Шанхуа.
Тя също е художник и в рамките на първия Фестивал на китайската култура, организиран в старата столица, представи своя традиционна живопис и калиграфия. В експозицията са включени 60 творби на 12 автори, а сред тях е и проф. Цуей Си Лян, заместник- председател на Китайската асоциация на калиграфите. За своя баща Шанхуа разказа:

Лиу Уънси

„Да, баща ми наистина е много известен художник. Аз също съм художник, но не сме потомствени – дядо ми, например, беше учител. Аз идвам от едно много малко селце. Моето семейство винаги е живяло на село. От малък баща проявява интерес към изкуството. Гледал баба ми как правела различни ръкоделия, приличали му много на рисуване, за него тя правела произведения на изкуството. Така и той пожелал да се занимава с изкуство. Баща ми много харесвал Мао Дзедун. Казвал на своите приятели, че ако някой ден успее да го зърне, макар само за миг – ще се сбъдне своя мечта. Първия портрет рисува на едва 10 години. Когато пораснал дядо ми бил приет в академията по изкуство в Сиян. Като студент бил един от най-добрите в групата. Тъй като произхождал от бедно семейство – наистина полагал много усилия и усърдие, да се изучи добре. След завършване пътувал из далечната провинция на Син Дзян и вътрешна Монголия. Творял в степите. Но ректора на академията за изкуства в Сиян го поканил да се върне там, като млад преподавател. Баща ми много обичал хората, земята, климата там. Благодарение на човещината която бе запазил, той бе добър баща и много добър научен ръководител. Но всъщност никога не е виждал Мао на живо. Мечтата му така и не се сбъдва. Държавна комисия, пресявала всички предложения, постъпили за отпечатването на банкноти, тя харесала рисунката му. Портретът вече пети тираж е по 100-юановите банкноти от 70-те години досега. „