Здравеопазване

Какъв матрак да изберем при болки в кръста и гърба

Болките в кръста и гърба могат да се дължат на стотици причини. Но освен да посетите правилния специалисти и да следвате неговите медицински съвети за рехабилитация, раздвижване и лечение, бихте могли да си помогнете срещу дискомфорта и като изберете подходящ медицински ортопедичен матрак.

На пазара днес можете да откриете богато разнообразие от ортопедични матраци, които могат да намалят, успокоят и дори да предотвратят евентуални бъдещи болки в тази част на тялото. В medico.bg можете да намерите цяла селекция с варианти за матрак в случай на проблеми с кръста и гърба. В този специализиран магазин за продукти за сън дори има и детски ортопедични матраци. Преди да се отправите на онлайн шопинг обаче, редно е да научите предварително малко полезна информация. В нея ще ви разясним кои са матраците, създадени специално за хора с болки в кръста или гърба.

Не всички ортопедични матраци са подходящи за вас

На практика, съвременните ортопедични матраци са създадени именно с тази цел. Да се справят с дискомфорта и болката, да ви предпазват от гръбначни изкривявания, да поддържат стойката ви в правилно състояние дори в легнало състояние. Това обаче не означава, че ще ви е удобно на всички ортопедични матраци, налични в магазина. Задължително е да тествате предложените ви модели, докато не намерите онзи, който позволява пълно отпускане на тялото, без да създава точки на напрежение.

Критерии за избор на перфектните ортопедични матраци

Когато избирате ортопедични матраци с цел да намалите болките в гърба, трябва да имате на предвид няколко изходни критерия: възраст и тегло. Специалистите препоръчват за младите по-твърди, а за възрастните – по-меки матраци. От друга страна, при избор на матрак за човек с болки в кръста важи следното правило: колкото е по-голямо теглото ви, толкова по-твърд и по-висок трябва да е вашият матрак. Ако сте с нормално тегло, изключително добър избор за вас са анатомичните модели. Те са с една идея по-меки от класическите ортопедични матраци и са характерни със свойството да се нагаждат към извивките на тялото. Анатомичните матраци създават усещането, че лягайки върху тях, вие сякаш потъвате в мека и пухкава основа, а с това мускулатурата ви се отпуска перфектно.

Избор на матрак според позата на сън

Други ортопеди са на мнение, че при болки в кръста или гърба изборът на матрак трябва да бъде съобразен и с начина ви на спане. Позата на сън за тях играе много по-важна роля в анализа на степента на комфорт, която ви дават различните модели ортопедични матраци. Така например, ако спите настрани, е редно да изберете по-мек матрак. Той ще предостави по-повече опора на раменете и ханша. Спящите по корем е редно да се насочат към по-твърди матраци, защото те перфектно поддържат оптималната позиция на тялото.

Платена публикация