Денят Любопитно

Какво повелява традицията за празничната трапеза тази вечер

Няма нищо по-хубаво от традицията – тя ни дава поглед назад в миналото и опора за бъдещето. Можем да намерим традиции във всяко нещо, но невинаги успяваме да ги изпълним поради липса на време или понеже не сме достатъчно запознати с тях.

Най-често се следват традициите по празниците – да почистим дома, както следва традицията, да го украсим, да предложим подходящите според традицията ястия на трапезата.

Новогодишната нощ също е съпътствана с традиции, макар че във времето те все по-рядко се изпълняват и все по-малко хора ги знаят и обръщат внимание. Но тъй като не говорим за нещо невъзможно за изпълнение, нека се опитаме да я запазим и да я продължим във времето, за да могат и идните поколения да вземат нещо от миналото и да го приложат в бъдещето.

Новогодишната трапеза включва най-различни неща – идеята е да има отрупана маса с всякакви вкусни ястия, за да може цялата следваща година да ни върви по този начин – да има изобилие.

Задължителни съставки от новогодишната трапеза са свинско месо, пуешко месо, чесън, жито, мед, орехи, различни видове ядки, вино и шампанско, цитрусови плодове.

Ястия на новогодишната трапеза, които обезателно трябва да присъстват са:  баница с късмети; питка с паричка ; туршия; различни сушени мезета; торта или тиквеник .

В средата на празничната трапеза трябва да се постави борова клонка, а хората, които празнуват, да бъдат облечени в празнични дрехи, по възможност нови. Цялата празнична трапеза трябва да бъде много добре подредена – обърнете внимание не само на ястията, а и на начина, по който са подредени и изглеждат.

Питата се разчупва от мъжа в къщата, трапезата се прикадява с тамян – до голяма степен обичаите се припокриват с тези на Бъдни вечер.

Традицията повелява най-старият човек в къщата да завърти новогодишната баница три пъти.

След това я поставя на масата и всеки взима парчето, което в срещу него. Тази традиция се спазва в почти всяко българско семейство – не забравяйте, че баницата се разрязва, след като е настъпила Новата година.