Денят Любопитно

Какво да сложим на Коледната трапеза

С празника на Рождеството приключва и 40-дневният пост, по време на който църковният канон категорично забранява консумацията на месо, мляко и всякакви други животински продукти.

Коледната трапеза може да е традиционна или с елементи, взети назаем от останалите държави, празнуващи на този ден по света, но важното е да е богата. Освен месо на нея задължително присъстват и останалите забранени до този момент продукти – сирене, кашкавал, мляко, масло и т.н.

На много места у нас се приготвя т.нар. капама – това е ястие с три или повече вида месо. Всеки край има различни традиции, свързани с готвенето на тази типично българска народна гозба. По Коледа говорим за зимна капама – тя е по-тежка и съдържа много месо, защото всичко трябва да е в изобилие. В добавка към основното ястие, на трапезата се слагат и други месни продукти – луканка, сурова наденица, кървавица, черен дроб, печена кокошка и всякакви други мезета.

Питката е със задължително присъствие на коледната трапеза – бухнала и мека, тя е гордостта на всяка домакиня. Предястията и салатите са типичните за сезона – с картофи и боб, печени чушки и млечни сосове, а за по-весело настроение може да са в по-необичайни форми и аранжировки.

Традиционно на масата има пълнени чушки с кайма, капама, свинско (печено прасенце, бут, пържоли, свинско със зеле), боб на фурна, сарми (с кайма или с хапки месо), а напоследък популярност придобиват и пълнената пуйка и пълнено пиле, които са ефектни, вкусни и могат да нахранят голяма компания.

И понеже студеното време навън предразполага към похапване на сладки изкушения, в десертите разнообразието също е голямо – от бисквити в най-различни форми, курабийки и меденки, през немския коледен Щолен, българския тиквеник и баклава, че до впечатляващи торти (шоколадови, сметанови, бисквитени).