Любопитно

Каква е историята на Дядо Коледа

Всички обичаме Дядо Коледа и всяка година тайничко се надяваме да не подмине и нашия дом. Затова нека научим повече за корените и възникването му.

Образът на любимия ни Дядо Коледа се свързва и произлиза от Свети Никола Мирликийски Чудотворец – повелителят на моретата, рибарите, търговците. Именно него почитаме на 6 декември, затова не е случайно, че в много култури празненствата и приготовленията за Коледа започват на този ден. Св. Никола е известен християнски светец, роден през втората половина на 3 век. Днес е прочут сред всички християни по света. Той е източноримски духовник, епископ на град Мира Ликийска в областта Ликия. Приживе Никола Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. Бива затворен заради вярата си.

Частица от мощите му е дарена и днес се пази в храма „Св. Николай“ в София.

В България го почитаме на две дати — на 6 декември (Никулден) и на 9 май (Св. Никола Летни). В Германия, Холандия, Белгия и други страни празникът е на децата – добрите получават подаръци, а лошите – не.

Сега разбираме, че не е случайно наименованието Santa Claus – в него се открива коренът на името Никола, което пък от своя страна е със старогръцки произход – „Нике” е богинята на победата в старогръцката митология.

Разказва се, че св. Никола обичал да помага на бедните хора и тайно се промъквал в комините на къщите, откъдето пускал монети и други дарове. Затова се смята, че Дядо Коледа донася подаръците си през комина.

Съвременният облик на Дядо Коледа е дело най-вече на западното и американското честване на празника. При тях образът на св. Никола и съдбата му постепенно са притеглени към коледната традиция, защото той е щедър и благороден. С неговата фигура в някои страни се случва нещо, което в по-слаба степен се наблюдава или пък въобще не се случва у нас, на Балканите, в Гърция също – светецът все повече се обвързва с празнуването на Рождеството, въпреки че няма връзка с него (освен времевата близост между 6 и 25 декември), а датата, на която отбелязваме смъртта му, слага начало на коледните приготовления и се превръща в част от коледните празници. Този образ се възприема и развива в подобна посока, а децата се влюбват в него. У нас св. Никола продължава да си е повелител на моретата и рибарите, но това не пречи на белобрадия старец да навлезе активно и в нашата съвременна коледна традиция.

 

Тук свършва християнската страна на образа и започва легендарната. За добрия старец се разказват какви ли не истории, само и само да изглежда по-достоверен и обаятелен в очите на малчуганите. Някои родители твърдят, че той живее на Северния полюс, много много далеч от тук. За негов дом се посочват Гренландия, Лапландия, страните от Скандинавия и още много студени кътчета по света. Дали Дядо Коледа наистина живее там – без съмнение, защото ние вярваме в него. Той пътува с вълшебната си шейна, теглена от любимите му елени – Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф. Нерядко негова вярна помощница е Снежанка, а многото подаръци са изработвани от джуджетата му.

До не толкова отдавна Санта Клаус не е бил известен на никого по света, хората са познавали само св. Никола. И може би още щеше да е така ако холандците, за по-удобно, не бяха съкратили тяхното Sint Nicolaas до Sinterklaas, което пък бива поамериканчено до Santa Claus (за първи път в пресата през 1773 г.). Първоначално през вековете фигурата на стареца е все по-близка до тази на светеца, като постепенно с годините изображенията се отдалечават от нея, за да стигнат до добре познатия ни пълничък дядо.

Където има Коледа, там има и Дядо Коледа, това е сигурно. В различните традиции има различни разлики, свързани със задълженията му. На някои места например – в Западна Европа и Скандинавия, веселият старец носи подаръците не на 24 или 25 декември, а на 6 декември. Тази подробност отново е свързана с произхода му от св. Никола. У нас по време на социалистическия режим Дядо Коледа е заменен от Дядо Мраз, а Коледа не се празнува. Празнува се Нова Година и тогава се разменят подаръците.

Днес старецът е толкова мултиплициран, че може да го видим във всеки магазин, квартал, град. Снежанка и джуджетата също. Нека това не ни пречи да живеем в приятната заблуда за магията му – че един истински Дядо Коледа наистина съществува някъде там, на север, и може би точно сега приготвя нашия подарък.

 

Източник : purvite7.bg