Денят

Йога на смеха и детско йога парти днес

Почитателите на йогата могат безплатно да посетят нова практика, която от скоро навлиза в България. Йога на смеха, или Хася йога съчетава безусловен сърдечен смях с йога дишане. Откритието е на индийския лекар Мадан Катария. Провеждайки проучване за ползотворното лечебно действие на смеха, той решил да стартира първия клуб по смях. Така през 1995- а, в един Мумбайски парк, д-р Катария и още четирима души дават началото на практиката. От тогава идеята е достигнала до 66 страни и над 10 000 клуба по цял свят.

Практиката ще се проведе днес от 13,00 часа в Йога Плейс Търново на ул. Александър Велико“ №2. Упражненията ще води Вяра Бакърджиева, инструктор по йога на смеха. Сесиите започват с леки загряващи упражнения, които включват разтягане, скандиране, пляскане и раздвижване на тялото. Те помагат да се премахнат задръжките и да се развие усещане за детинска игривост. Дихателните упражнения подготвят дробовете за смеха, след което следват поредица от упражнения за смях. Те комбинират игривост с техники за визуализация.Когато тези упражнения се съчетаят със силната динамика на социалната група, водят до продължителен, безусловен и сърдечен смях. Препоръчително е посетители да не са консумирали храна 1 час преди началото на заниманията.

От 11,00 часа малчуганите също ще могат да се запознаят с йогата.  Практиката е подходяща за деца от 4 до 12 години. Най-малките посетители ще имитират животни,  ще се превръщат  в растения и ще обиколят света под формата на игра. „Йогата за деца ги  укрепва физически. Малчуганите развиват не само сила, координация, гъвкавост и равновесие, но и осъзнаване на тялото си, по-добро фокусиране и концентрация. За разлика от силовите спортове при йогата няма опасност в детето да се натрупа агресия“ , обясни Мирослава Борисова, инструктор по йога и един от организаторите на събитието.

След упражненията малчуганите ще имат възможност да се забавляват на организираното йога парти със здравословни вкусотийки и напитки.

 

Диана Колева