Образование

И учителският синдикат иска извънредна междусрочна ваканция

Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предлага на Министерството на образованието и науката /МОН/ междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена от 31 януари до 4 февруари.
Мотивите за това са свързани с повишения брой на заразени ученици и учители. В някои училища липсващите учители надвишават 15 процента, включително и с карантинираните, което води до невъзможност за осигуряването на учебния процес. Огромна част от педагогическите специалисти осигуряват заместване на колегите си, но това ги натоварва и претоварва, отбелязват от синдиката.
„Учениците имат нужда да бъдат изолирани в рамките на девет дни, което ще забави нарастващия брой на заразени. Учителите също имат нужда от възстановяване поради огромния стрес, породен от хибридното обучение, което са принудени да осигуряват. Огромна част от преболедувалите учители не се възползват от десет дни за възстановяване след COVID-19, за да могат да осигуряват работата в училищата. При евентуална удължена ваканция, училищата ще направят икономия на финансови средства от издръжката и средствата за едно тестване на учениците в цялата система“, заявяват от Синдиката „Образование“.
Предложението за извънредна междусрочна ваканция е на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и беше  анонсирано в събота.