Денят

И през октомври ще се радваме на късно лято

През голяма част от октомври ще се радваме на слънце, златна есен и топло, меко време. Месецът ще започне с променлива, често значителна облачност. На места, главно в Северна България ще има все още слаби превалявания. Вятърът ще е остане от запад-северозапад, ще отслабне и в Дунавската равнина ще е до умерен. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, а максималните – между 19 и 24 градуса. Но още в петък (2 октомври) слънцето се завръща с пълна сила. Сутринта на места в котловините видимостта ще е намалена. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще започне затопляне, което ще продължи и през следващите дни. Това сочи прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.

Октомври ще бъде със средни температури над нормата. За голяма част от страната очакваната месечна валежна сума пък ще бъде около и под нормата. Дните с валеж също ще бъдат под средния брой за октомври.

От 2 до 6 октомври ще бъде предимно слънчево с временни заоблачавания, като повече облаци ще има в неделя над северозападните райони на страната. Вятърът ще бъде южен и температурите ще се повишават. В неделя и в понеделник максималните ще бъдат от 26 до 31 градуса, на места в източните райони и северно от планините до 33-34 градуса. Към 7 октомври температурите ще се понижат, но ще бъдат близки до обичайните за това време на годината. По-съществени валежи се очакват около 10 октомври, когато и температурите ще се понижат по-чувствително.

В средата и в края на второто и третото десетдневие очакванията са времето да бъде спокойно, с много слънчеви часове и приятни следобедни температури около и над 20 градуса. Сутрин ще бъде свежо, с краткотрайни мъгли около водните басейни и в низините, без да нарушават слънчевия характер на времето. Третото десетдневие ще започне с облаци и превалявания. Температурите ще се понижат, но впоследствие отново ще се установи спокойно и предимно слънчево време. В последните дни от месеца има голяма вероятност за по-чувствително понижение на температурите, за валежи от дъжд, а в планините от сняг.

Очакваното застудяване в края на октомври ще даде начало на последващо циганско лято.