Денят Община

Още един килифаревски язовир влиза в списъка за държавно стопанисване

Още един язовир в Килифарево, този в местността „Даровец” да прехвърли Община Велико Търново на държавата за стопанисване, одобриха на свое заседание общинските съветници от комисиите по ТСУ и Общинска собственост. Причината е, че е установен теч между тръбата на изпускателя и язовирната стена. Необходими са 300 000 лева за възстановяване на щетата, непосилни за общината, сподели зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Това е установено при рутинна проверка от водния оператор, който контролира водоемите.

Вчера са връчени в местната администрация и 11 препоръки за отстраняването на повредата. Предложението, язовирът в Килифарево, в местността „Даровец” да се даде на държавата е подкрепено и от кмета на градчето Димитър Събев.

Напомняме, че 10 язовира ще прехвърли община Велико Търново на държавата за стопанисване. Според влезлия в сила през юли Закон за водите общините могат да прехвърлят собствеността си на държавата до 7 октомври в решение на общинските съвети по места.

Велико Търново ще даде на държавата язовир „Ябила” в Балван, три  язовира в Емен, водоема в Къпиново, този в Килифарево, в м. „Беглишки хармани“, язовира в Леденик, микроязовир „Вятъра” в Присово, микроязовира в Пчелище и водоем в Ялово. Най-опасният е водоемът в Леденик, поясниха от общинска администрация.

Окончателното решение за прехвърлянето на 11-те язовира от общината на държавата е на Великотърновския общински съвет, който ще заседава в края на другата седмица.

Кремена Крумова – Попова