Политика

ИТН предлага кабинет на мацинството с премиер Николай Василев

Слави Трифонов и „Има такъв народ“ няма да влизат в коалиции и правят правителство на малцинството. Това стана ясно от реч на лидера на ИТН, изчетена на аутокю.

„Реших да променим системата отвътре, защото опитахме по всякакъв друг начин и реализирахме „Има такъв народ“ и се явихме на два парламентарни вота, а подкрепата, която получихме, е изумителна“, обяви той.

Трифонов предложил в правителството му да влязат „трима успешни министри – Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков“ от служебния кабинет, но те отказали.

Гледайки резултатите, осъзнаваме, че очакванията не са просто да изпълним решенията от референдума, а начело на държавата да застанат образовани хора, говорещи езици. Думата „коалиция“ се превърна в лоша дума, ИТН няма да прави коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС, но протестните партии нямаме достатъчно гласове и ние няма да правим коалиция с нито една партия, а ще поемем цялата отговорност. ИТН ще вземе мандата и ще представи своя състав на правителство, което ще е съставено от експерти с конкретни приоритети“, заяви той във видео, заснето от собствената му Телевизия 7/8.

„Мина не малко време, откакто обявих, че ще правя политически проект, чух за себе си внушения, монтажи, лъжи. Толкова много години съм в публичното пространство и влизах в домовете на хората с моите колеги приятели, те са моето семейство, освен смешки реализирахме и много каузи, политическа сатира, медиците в Либия“, обяви Трифонов

Той изчете и състава на бъдещия си кабинет:

Финанси – Мария Бойчинова

Икономика – Любомир Дацов

Образование – Наталия Митева

Енергетика – Красимир Ненов

Здравеопазване – Велислава Петрова

Регионално развитие – Михаела Лашова

Транспорт – Христо Алексиев

Туризъм – Ивайло Кожухаров

Земеделие – Пламен Абровски

Отбраната – Теодора Генчовска

Социален министър – Лилия Иванова

Култура – Станислава Армутлиева

Правосъдие – Петър Илиев

Младежта и спорта – Радостин Василев

Министър без портфейл по ромските въпроси – д-р Антония Валентинова

Вицепример и министър на външните работи – Ради Найденов

Вицепремиер и министър на вътрешните работи – проф. Николай Радулов

Премиер – Николай Василев