Политика

ИТН : Ако не бъде подкрепено нашето правителство, отиваме на избори

 

„Щяхме да предложим правителство с ДНК на бъдещето. Българското общество се убеди, че нашата нация има не малко добре образовани и компетентни хора. Не съм зависим нито от ДПС, нито от някакво задкулисие. Зависим съм единствено от двете си прекрасни дъщери. Огорчен съм, че най-големите атака срещу мен дойдоха от десните партии, които смятам за свои съмишленици и приятели.“ – това заяви пред журналисти днес Николай Василев, който беше кандидатурата на партията на Слави Трифонов за министър-председател в следващото правителство.

Свобода за медиите и бизнеса, равенство на закона, парламентарна република са част от приоритети, които Василев е щял да отстоява като премиер. Той е разработил и икономически приоритети за страната, с участието на другите кандидати за министри, предложени от Слави Трифонов. Намаляване на данъците, бюджет за 2022 г. без дефицит, прозрачност на обществените поръчки, повишаване на пенсиите с 35%, по-високи заплати на лекари, медицински работници, учители и университетски преподаватели – това очерта Николай Василев като част от най-важните цели, които си е поставил, ако би заел мястото на премиер.

Двама от сценаристите на Трифонов заявиха, че новият кандидат за премиер и новите имена на кандидатите за министри ще бъдат оповестени „когато му дойде времето“, каза Тошко Йорданов. „Ако кабинетът бъде подкрепен, добре, ако не – по-логично е да отидем на нови избори.“ – допълни Йорданов. Той не изясни начина и мястото, на което ще бъде обявено новото проектно правителство. Но поясни, че Николай Василев ще работи за него като финансов експерт.

Тошко Йорданов беше категоричен, че ако протестните партии „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ не подкрепят кабинета, предложен от ИТН, в последствие, ако им бъде връчен мандат от Президента, партията на Трифонов няма да ги подкрепи. „Да пърдят подкрепа от ДПС и БСП.“ – каза сценаристът на Шоуто на Слави.