Култура Любопитно

Историята „оживява“ в домовете ни

Много държави по света прилагат различни мерки в опит да наложат социално дистанциране, за да забавят разпространението на Covid-19.

Сега е времето, когато можем да насочим вниманието към децата ни, да ги опознаем по-добре, да се забавляваме с тях, да ги учим не само на уроците в училище, а и на важни дейности и качества, които ще ги превърнат в героите на бъдещето.

Тъй като културните мероприятия са отложени за неопределен период от време, екипът на Историческо изкуство инициира проект – Историческо изкуство у дома. Проектът, по подобие на Национално турне „Историческо величие“, което бе планирано да посети всички областни градове в страната, представлява картини, които пресъздават историята на траки и прабългари и всеки един българин има възможност да ги окачи в своя дом или работно място. Чрез този проект получаваме възможност да се докоснем до могъществото на предците ни, да се докоснем до историята и героизма им. Изкуство, чрез което добавяме величието в нашето ежедневие и това на децата ни, което да ги научи на ценните уроци от миналото и помогне в изграждането им като стойностни личности. Към всяка картина са включени вдъхновяваща книжка с история за смелия път на едни от най-великите българи и образователна игра с въпроси за родители и деца. Темите, сред които може да избере всеки са: „Безстрашие“, „Мъдрост“ и „Героизъм“, тъй като това са думи, олицетворяващи завета на предците ни.

Повече информация, относно „Историческо изкуство у дома“ може да получите на: https://www.facebook.com/HistoricalArtBulgaria/

Екипът на Историческо изкуство стартира и ежеседмично онлайн четене на български исторически приказки всяка събота в 11:00 часа на живо във фейсбук страницата им . Чрез тази инициатива, екипът на Историческо изкуство цели децата ни да получат важни знания и уроци от миналото, които са валидни и до днес.