Култура Любопитно

Историята на великотърновската журналистика описва в книга Ангел Ганцаров

Книга за великотърновската журналистика пише спортният журналист и доайен в спортните среди Ангел Ганцаров. Тя ще бъде своеобразна история на гилдията от Освобождението на Велико Търново през юли 1877 година до наши дни. Ще описва какви вестници и списания са излизали, през появата на радиата, телевизиите и сайтовете след това.

Няма такава книга за журналистиката. За Велико Търново има много книги.  За историята му, за царе ,царици, музиканти, писатели, кметове, само за журналистите няма. Аз съм 26 години в това поприще и имам много наблюдения и информация. Работил съм за телевизия, радио, четири вестника. Колекционер на вестници съм, имам над 300 вестника търновски. Затова реших всичко което имам и знам, и проуча, да събера в книга. Колкото повече се ровя, толкова повече неща намирам нови. Искам да събера повече информация за медиите и хората, работили за тях”, пояснява Ганцаров.

Години наред медиите са се заключавали във вестници, някои други списания. Първото радио е Кабелно радио – Велико Търново, сега Общинско радио Велико Търново, което има и честота – 98 FM. На 16 февруари 2020 година то навърши 68 години.

Попадам докато търся информация и на смешни обяви от 20-30-те години на XX век. Кой магазин обявил, че са доставени кебапчета, друго пък кюлоти, на трето място нови галоши и прочие. Попадам и на хора, които са издавали по няколко вестника. Имало е и партийни вестници, и независими също, но авторите са имали пристрастия към определени политически сили. Доста са интересни нещата, особено от старите вестници. Имало е вестник „Въздържателче”. Пропагандирал е да не се употребява алкохол и цигари от подрастващите и децата от началната възраст и прогимназиалния. През периода 1926-1928 година – един брой е бил цветен. Ще завърша книгата с кратка информация за всеки един журналист, работил за медиите през годините за по-дълъг период, защото е имало и приходящи, и такива оставали за кратко. Поне със стотина души съм се свързал и изнамерил биография им”, усмихва се авторът.

Със сигурност в книгата ще има и много снимки. Ганцаров получава за пореден път много добро съдействие от екипите на Регионалната библиотека и Регионалния исторически музей като черпи информация от богатите им архиви.

Кремена Крумова – Попова