Култура Любопитно

Историята на българската авиация представя изложбата „Към небето“

На 8 май 2024 г. в 17,30 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще бъде открита изложба “Към небето“ на Регионален исторически музей-Велико Търново в сътрудничество с „Манта модел клуб“ и Национално дружество “Традиция“- Велико Търново, посветена на създаването и развитието на българската авиация.

Наименованието е взаимствано от един от първите авиационни вестници в България. В тия две думи е заложен онзи заряд, накарал българина да осъществи мечтата на митичния майстор Манол да си направи криле и да се издигне с тях към слънцето. Върху двадесет табла ще бъдат представени снимки и факсимилета от документи, свързани с развитието на авиацията и самолетостроенето в страната ни. Фотографиите са от архивите на д-р Симеон Цветков, Николай Гичев, Теодор Муховски, Леко Гергински, Петър Стефанов, Иван Николов, Венелин Пастармаджиев, списание „Криле“, Pan.bg, ДВИА Велико Търново, вестник „Към небето“.

Във витрини ще бъдат подредени униформи, награди, инструменти и ръководства, свързани с авиационното дело.

Неизменна част от изложбата ще бъдат моделите и диорамите на самолети, летели с български опознавателни знаци през годините в нашето небе. Моделите са изработвани от моделисти от цялата страна в продължение на година. Те са в мащаб 1/72 и 1/48.

Изложбата ще може да се види до 7 юни 2024 г.