Денят Образование

Историците във ВТУ искат от президента преименуване на връх „Св.Никола”

 Аргументирано предложение до президента Румен Радев ще изпрати Историческият факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” за възстановяване името на старопланинския връх „Св.Никола”. На него е построен Паметникът на свободата, а решението за това се взема на заседание на Учредителното събрание през 1879 година във Велико Търново. За първи път името на връх „Св. Никола” е променено през 1951 година на Столетов връх, а 26 години по-късно на „Шипка”.

Силно се надявам, че най-после ще бъде възстановена историческата истина, защото в момента два върха носят името Шипка – по-високият „Св.Никола” и по-ниският „Шипка”, където стават решителните боеве на 11 август по време на Освободителната война. Него възпява и Вазов в творбата си  „Опълченците на Шипка”, коментира историкът проф. д-р Петко Ст. Петков.

 

Поредната инициатива за възстановяване на името е провокирана от последното мащабно изследване на историка със заглавие „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“. Тя бе представена в Габрово, Стара Загора, Казанлък, Пловдив и Велико Търново. Доказателствата за историческата истина предизвикаха широк обществен отзвук, който категорично подкрепиха и колегите на проф. д-р Петко Петков. Факт е и решение на факултетския съвет за възстановяване името на връх „Св.Никола”. Становището му предстои да бъде обсъдено и на Академически съвет на Великотърновския университет.

„Надявам, че академическата общност на ВТУ ще откликне подобаващо на това добре аргументирано предложение. То изразява една широка обществена позиция и подкрепа, без да засяга партийни или други интереси”, сподели проф. Петков. Той припомни, че факултетския съвет на Историческия факултет през 2009 година взема решение за възстановяването на една друга историческа неточност – почитане паметта на Васил Левски на 18 февруари, както изисква правилното прилагане на Григорианския календар.

Инициативата беше на Общинския комитет „Васил Левски”, но ние застанахме зад нея. И така Велико Търново години наред дава пример за коректно почитане на историята. В редица градове на страната гибелта на Апостола също се отбелязва на 18, а не на 19 февруари, както е правено до сега”, коментира още проф. Петков.