Култура

„Истории за началото на планинарството в България“ разкри доц. Сандю Бешев на среща с читатели

Началото на планинарството в България и в световен мащаб разказва в своята най-нова книга доц. Сандю Бешев. Той я представи в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” – Велико Търново вчера.

„Всяка страница е разделена на две. В лявата е за българските изкачвания в планините, в дясно разказвам какво е положението в световния алпинизъм и планинарство, за да може читателят да направи аналог. Ние изоставаме много от развитието на алпинизма и туризма от всички европейски страни. Никой не е мислел да отиде на разходка, пътешествие. Никой не е посещавал планината от страх. И това е заради 5-вековното ни робство. Сега сме отворени вече за това, както и когато падна Желязната завеса.  Ние освен в Съветския съюз другаде не можехме да ходим, само до Памир и Кавказ ходихме. Периодът, който обхваща книгата „Планинарството в България”, включва 126 години организиран туризъм в у нас. Счита се датата 27 август, когато Алеко Константинов излиза с 300 души на Черни връх“, пояснява доц. Сандю Бешев.

Книгата е базирана на над 70 годишния му опит и изследвания по темата развитие на планинарството в България. Включва автентични разкази и фотографии с висока историческа стойност.  Представя личностите и действията на родните пионери, като същевременно маркира и най-важните моменти от световната планинарска история.

Доц. Сандю Бешев е хроникьор на българския алпинизъм и притежател на най-солидната архивна колекция по темата.

„Истории за началото на планинарството в България“ е разделена на 18 глави и събира 36 автентични разказа. Разглежда хронологично важни събития от българската планинарска история – за първите планинари, за първите хижи, за първите скиори, за първите катерачи, за първите експедиции.

Включени са и легендите на планината. Разкази за нежния пол в алпинизма и онези алпинисти, които бележат завинаги родния алпинизъм.  За ранната взаимопомощ, зараждането на планинското спасяване у нас. За историята и съвремието на професията планински водач.

Книгата носи задължението, да събере в достъпен вид информацията, на която доц. Сандю Бешев, е посветил живота си. Информация събирана със старание дълги години. Селектираната информация за това издание представлява малък фрагмент от цялата планинарска история, като се фокусира само в началото на важните теми. Няма претенция за пълна изчерпателност,  но със сигурност е стабилна основа, представяща най-важните моменти от развитието на планинарството.

Книгата е част от програма – 360° АЛМАНАХ “Български планински дневници – 1893-2023”.

 

Кремена Крумова – Попова