Икономика Поминък

Информационен щанд ще има Министерство на земеделието на Събора на овцевъдите

Актуална информация за селскостопанските политики ще могат да получат фермерите  по време на Националния събор на овцевъдите от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Арбанаси.

По време на голямото браншово събитие на място свой информационен щанд ще има Министерство на земеделието. Ще присъстват експерти от Дирекции Животновъдство, Директни плащания и Развитие на селски райони, които ще отговарят на  въпроси,. свързани с прилагането на новите мерки и схеми на Стратегическия план.

Единадесетото издание на Събора на овцевъдите  ще събере на едно място професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции.

През трите дни ще има бъдат показани близо 1000 чистопородни овце, кози, коне, кучета, магарета и ще има изложения на селскостопанско оборудване, техника за животновъдството, фуражи, специализирана литература и медикаменти, фермерски състезания био пазар и др.

Събитието ще е под мотото „Да! На Българските храни“ в рамките му ще се проведе най-мащабното у нас изложение на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо.

За първи път посетителите ще могат да видят изложбата „Овцевъдството в живота“, която проследява  материалните и нематериалните традиции на пастирите (овчарите) и присъствието на това наследство в народната култура,  ежедневието, изкуство и съвременно творчество у нас.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

 

 

Още за Национален събор на овцевъдите в България на www.saborbg.com