Култура Образование

„Интерпретиране на историческата тема в литературата през XXI век“ е темата на предстоящата научна конференция в библиотеката

Великотърновската Регионална библиотека „П.Р.Славейков” ще бъде домакин на XXI национална научна конференция с международно участие „Библиотеки – четене – комуникации“. Тя ще се проведе на 17 и 18 ноември и е на тема „Интерпретиране на историческата тема в литературата през XXI век”. Форумът е посветен на 100-годишнината от учредяването на Великотърновската народна библиотека. Обхваща теми в областта на библиотечни и информационни науки, книгознание, литературна история, печатни комуникации и медии.

Близо 40 докладчика ще изнесат своите научни разработки в двата дни. Освен от България, те ще са от Сърбия, Португалия, Полша. Конференцията ще бъде открита в 12.30 часа с рецитал на студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – „Летопис на времето. 100 години Народна библиотека”. Тя ще бъде придружена и с изложба на Дигитална библиотека на Института за литература към БАН.

На 17 ноември ще гостува и известният български писател Владимир Зарев. Той ще представи най-новия си роман „Объркани в свободата”. Вечерта, в МДТ „К. Кисимов” ще бъде концертът на Орлин Горанов. Входът за него е свободен.

Конференцията „Библиотеки – четене – комуникации“ се провежда под патронажа на Министерството на културата. А организацията и честванията по повод 100-годишнината на библиотеката е под патронажа на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов. Организатори на форума са Регионална библиотека „П.Р.Славейков”, Университет по библиотекознание и информационни технологии и ВТУ „Св. Св. Кирил и  Методий”.

Кремена Крумова – Попова