Любопитно

„Интересният град“ събира любители на културата

Идеята, всъщност е от години, признава основателят на „Велико Търново – интересният град!” Николай Венков. Според него, старата столица е интересен град, не само в исторически план. Тя е дала на страната десетки будни личности, продължава да бъде интересен град и днес с богатата си културна програма. Нерядко, обаче, тези събития остават в страни от вниманието на хората. „Увлечени в ежедневието понякога ги пропускаме, когато човек се поразрови – какви неща се случват в Търново осъзнава, че те са много повече, отколкото е предполагал”, коментира Николай. Интернет е средството, значително увеличило възможностите за информация в нашия век. Именно затова младият търновец се насочва към социалните мрежи, които впряга в каузата повече културни мероприятия да стават достояние на повече хора.

„Интересният град” се ражда на 19 септември, миналата година. За няколко месеца членовете му надхвърлят 1000 души, а броят им непрекъснато се увеличава. Жанрово палитрата е огромна – има по нещо за всеки. Главно събитията са културни, концерти, театрални постановки, срещи с редица интересни личности. „Трябва да споменем Клуб 7 – едно място, което също се появи преди около пет месеца – там постоянно се организират срещи с известни и интересни личности от света на спорта, актьори, музиканти, политици, писатели, от които винаги може да се научи нещо интересно и да се чуят любопитни истории, които иначе няма къде да бъдат чути.”, коментира Венков. Самият той се стреми да популяризира именно тези събития, които носят добавена стойност на местната общественост. Трудно определя коя от всички срещи му е повлияла най-силно, тъй като „от всеки можеш да вземеш нещо, да научиш нещо, това са хора, които са дали много и за страната, и за Европа, и за света – те са познати личности – световни и европейски шампиони, писатели, музиканти – няма как да определиш кой е най-най”.

Венков от години проявява интерес към доказалите се личности в родната култура. Първите автографи, пази от седмокласник. Тогава, заедно с приятел посещава среща с футболистите на „Левски” в Интерхотела. Следващите имена в колекцията са звездите от Националния отбор по волейбол – Любо Ганев, Пламен Константинов, Мартин Стоев, Димо Тонев. След всяко събитие Николай се снима с популярните личности, а най-старата му фотография с Васко Кръпката е от преди 18 години.  Понякога срещата с известна личност става буквално за секунди и често трябва да се действа бързо и съобразително, разказва Николай. В други моменти се чака минимум час-два, но винаги си струва. Едни от най-ценните автографи са от хората, които рядко можеш да срещнеш. Анатоли Карпов, Джо Лин Търнър, Хорхе Букай, Дейв Рийс са сред тази VIP колекция. „Автограф от вокалиста на Рейнбоу и Дийп Пърпъл взех буквално за секунди, по пътя към самолета. Подадох му листа на коляно, той се подписа, снимахме се…После се оказа, че светкавицата не се беше включила, а беше тъмно, догоних го, пак се снимахме –  и така. Има такива моменти, но когато е по-трудно просто остава по-интересен спомен. От Стоянка Мутафова също имам много ценно посвещение, за мен тя е живата легенда на българския театър и кино”, разказа Николай за примата, която на утре пристига в старата столица, по покана отново на Клуб 7.

Всеки е добре дошъл във фейсбук-общността, Венков иска да събере будни хора, с желание да научават къде какво се случва, да посещават събитията. „Радвам се, че повечето хора са начетени и будни търновци, има хора от университета, преподаватели от училища, журналисти, студенти, млади хора и така нататък – самата група, като хора, членуващи в нея мисля, че е достатъчно качествена и всеки има какво да намери за себе си”, допълва той.

Снимка: Николай Венков, FB