Здравеопазване Полиция

Институции правят мащабно учение край Дебелец за действия при наводнение

На 14 март 2024 г. от 09,30 ч. на пътя жп гара – Дебелец – кв. „Чолаковци“ на град В. Търново ще се проведе мащабно учение за действия при пътно-транспортно произшествие, вследствие на наводняване. Целта на мероприятието е да се провери степента на подготовка на структурите на МВР при ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата ситуация. Да се подобри координацията между отделните институции, както и на познанията и уменията им за работа със специализирана техника. Да се проиграе системата за оповестяване и спазването на изискванията за безопасност при ликвидирането на подобен род произшествия.

Учението ще се проведе в четири етапа –

Евакуация на пострадал гражданин от катастрофирал автомобил, паднал в река Белица. За целта ще бъде използван „Алпийски способ“ и санитарно-спасителен плаващ всъдеход Амфибия.

Извършване на аварийно –спасителни действия по изваждане на затиснати граждани при възникнало ПТП, след моста на Дебелец.

Извличане на автомобил от коритото на река Белица

Използване на ленти за принудително спиране на автомобил, навлязъл в участъка на произшествието, чийто водач отказва да изпълни полицейско разпореждане.

Учението се провежда в изпълнение на проект „Надграждане на капацитета на реагиращите структури за съвместна реакция при възникване на опасност за безопасността на движението по Републиканската пътна мрежа и повишаване познанията на гражданите относно тяхното поведение при тези ситуации“

То ще бъде реализирано с участие на служители от РД „ПБЗН“ – В. Търново, ОДМВР – В. Търново, Спешна помощ – В. Търново и БЧК – В. Търново.