Образование

Иновации в училището на XXI век представят в СУ „Емилиян Станев“

Търновското СУ „Емилиян Станев“ е домакин на двудневен регионален форум на тема „Иновации в училището на XXI век“. Конференцията се провежда в рамките на Националната програма „Иновации в действие“ на МОН. Тя е включена и в програмата на Месеца на иновациите, организиран от Регионалното управление на образованието. Обмен на опит и практики ще споделят представители на университети и иновативни училища от областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра и от българското училище в Братислава.

Събитието откри началникът на РУО инж. Розалия Личева. „Най-важното за нас е образованието на децата и тяхната подготовка за живота, а тя задължително трябва да е съобразена със съвременното развитие на технологиите, на обществените и социалните отношения. Убедена съм, че в различните панели ще покажете всеки от своята гледна точка как е успял да пречупи стереотипите в училище.   Казват, че образователната система е  закостеняла, аз категорично не съм съгласна.  Само в нашата област има 19 иновативни училища, които по един или друг начин  разчупват представи, и то с най-важната цел – да подготвим децата за реализация  в условията на дигиталната среда, която се развива с шеметна скорост“, каза инж. Личева.

Зам.-областният управител Станислав Николов приветства участниците, като подчерта, че образованието е в основата на прогреса и просперитета на всяко общество. „В днешния бързо променящ се свят е по-важно от всякога нашите училища да са оборудвани да предоставят на учениците знанията, уменията, знанията и ценностите, от които се нуждаят, за да успеят в XXI век.  Велико Търново прави вече крачки в тази посока. Нашият регион е дом на някои от най-добрите училища в страната с всеотдайни учители и персонал, които се ангажират да дават висококачествено образование на учениците. Инвестираме  в иновативни програми и технологии, които помагат да подготвим учениците за предизвикателствата и възможностите на бъдещето. Форуми като този предоставят безценна възможност да се учим един от друг и да споделяме най-добри практики“, каза Николов.

Председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиан Петров присъства на откриването на конференцията. „Нашата система е най-динамична, не е закостеняла. Закостенели са наредбите и законите, които трябва да променяме. Образователната ни система не може без учителя иноватор, без директора, който е готов да даде свободата, автономията и полето за генериране на иновации. Мисля, че учителят е професията на бъдещето, а иновацията ще води учителя към по-добро образование в България“, отбеляза синдикалистът.

Форумът продължава в ателиета с презентации на различни иновации в направленията „Дигитализация в образованието“, „Креативност и култура за иновации“, „STEM образование“ и „Интегриран подход в обучението.“