Образование

Иновативна пътуваща практика организира за свои ученици ПГ по туризъм във Велико Търново

Експерименталната иновативна пътуваща практика за бъдещите екскурзоводи и туристически аниматори проведе със свои ученици  Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново. За 4 дни учениците преминаха кръгов туристически маршрут през Габрово, Шипка, Калофер, Пазарджик, Самоков, Рилски манастир, Дупница, София. Запознаха се с природните и културно-исторически забележителности в Южна и Северна България с акцент върху обектите за развитие на различни видове туризъм в Рила планина. Посетени бяха над 20 обекта, представени над 35 екскурзоводски беседи, осъществени наблюдения в реална среда за екологичен, културно-познавателен, рекреационен, спа, поклонически и други видове туризъм.

Изключителен интерес предизвика посещението на Рилския манастир, при което участниците се запознаха с целия манастирски комплекс, простиращ се на 18 км разстояние, а не само с централната част на обителта и то в деня, в който са посрещнати мощите на Рилския светец обратно в неговия манастир.

В своеобразен венец на програмата се превърна осемчасовият еднодневен планинарски излет в района на Седемте рилски езера. На учениците бяха представени различните видове маршрути в района. Специално за тях бе организиран маршрут, при който вместо седем, те успяха да видият почти два пъти повече езера в трите близки циркуса в района.

На практика учениците установиха съществените различия при практикуването на масов планински туризъм и планинарство. Цялостната програма бе разработена и реализирана от екип специалисти в областта на туризма от ПГТ „Д-р Васил Берон” във В.Търново.

Иновативният успешният опит за реализиране на пътуваща практика за бъдещите специалисти в областта на туризма е добра база това предизвикателство да се превърне в традиция.