Образование

Инициативи във фейсбук страницата на Институт „Конфуций“ при ВТУ привличат интерес към китайския език и култура

Малко китайски всеки ден – Учим безплатно китайски с Лиа и Китайски бойни практики с Боби. Това са само две от инициативите, които поддържат интереса към китайската култура и традиции, въведени от началото на годината във фейсбук страницата на Институт „Конфуций“ при Великотърновския университет. „Лиа е доброволка, учителка по китайски език в град Сливен към Института, а Боби /Борислава Лечева/ повече от 5 години е преподавателка по китайски бойни изкуства и практики в „Конфуций“. Нейната поредица е посветена на китайските традиционни оздравителни практики, познати като ци гун, като всяка седмица представяме по едно движение, имитиращо животно и какви са ползите от неговото практикуване. Досега сме качили клипове за дракон, жерав, змия, тигър и леопард. Ежедневно вървят любопитни факти за Китай, споделяме видеа, интервюта, публикации, свързани с Китай и китайската култура, организираме томболи с награди“, разказа пред Общинското радио доц. Искра Мандова, лектор по история и култура на Китай и по морфология и синтаксис на китайския език.

Тя припомни, че преди дни Институтът обяви XI Национален конкурс  „България  и Китай  – древни и уникални цивилизации“.  „Конкурсът набра голяма популярност у нас . Получаваме над 200 рисунки, есета, презентации от деца, ученици и студенти от  цялата страна. Интересното за конкурса е, че той е на път да се превърне в международен, тъй като към него сериозен интерес започнаха да проявяват ученици и студенти от Китай“, каза доц. Мандова.

Преподавателката отбеляза, че обучението в електронна среда със студентите се провежда безпроблемно, но работата извън Университета е била невъзможна.  „Не успяхме да осигурим адекватно обучение по езика на децата в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и СУ „Вела Благоева“, където се изучава китайски. Часовете бяха включени в заниманията по интереси, а те бяха спрени в присъствена форма. Много съжалявам, че така се получи. В училище „Св. Патриарх Евтимий“ имаме 11 групи в началния етап I – IV клас с по 10 -20  деца. Изключително голям интерес“, посочи доц. Искра Мандова и сподели, че очаква, когато се върне нормалността – интерактивното обучение в класната стая да е такова, каквото е присъщо на времето, в което  живеем сега.

.