Денят Община

Инж. Даниел Панов: Оценките за държавниците се правят от поколенията и историята. Нека днешните се борят за националните каузи като предците ни!

Вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник – председателят на Народното събрание Росица Кирова, евродепутати и депутати, общественици, жители на Велико Търново и гости на града изпълниха хълма Царевец, където продължиха честванията на 115-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. След издигането на националния флаг, пръв своето приветствие поднесе кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов:

„22 септември е! България празнува своята Независимост! Хора от близко и далеч пристигат днес при нас – във Велико Търново – историческата и духовна столица! В града, пазен от Богородица, от светите Четиридесет мъченици и света Петка Търновска! Посрещаме ви, скъпи гости, с отворени сърца и гостоприемство! За да бъдем заедно в Деня на Независимостта на България – празникът, който е общобългарски! Всяка година на този празничен ден от върха на Царевец – сърцето на Българското царство, издигаме националния флаг. Днес българският трикольор се развява гордо над цяла България! И аз бих искал да се обърна към цяла България, към всеки българин.

Политическият акт на провъзгласяване на Независимостта е доказателство за силата на българския дух.

Тази сила на духа израства през вековете и днес, на този празник, когато обичайно се прави равносметка на постигнатото, аз бих искал да ви върна към онова, което създава и възвеличава България.

Нашите предци имат куража да кажат – ние можем и ще направим всичко като свободни хора в независима държава!

В един глас от Царевец те казват: Независима България не е нова държава, възникнала, освободена и призната заради добрата воля на някого!

Независима България е тази славна държава, създадена от Кубрат и Аспарух!

Борис решава да възвеличи тази държава и да обедини населението в единен народ чрез създаването на азбуката и покръстването.

Народ, стремил се към духовност и просвещение при царете Симеон и Петър!

Народ, чиито земи Самуил бранеше до последно!

Тази България великите Петър, Асен и Калоян възкресиха в Търновград! А Иван Асен Втори я издигна във Велика сила!

Същият този народ решава да съхрани като условие за своето съществуване вярата и езика през дългите векове на подчинение и робство!

Създаването на модерната държава отново изправя българските политици и управници пред необходимостта от исторически решения. Успели ли са те да отговорят на очакванията и надеждите на българите? Да – успели са! Днешният празник е живото доказателство за величието на предците ни!

Историята е, за да се учим от нея.

Често си припомняме тази мъдрост с разочарование от поредните трудности, от решенията и действията на политиците, от липсата на перспектива и развитие, които очакваме.

Но нека си припомним на какви критики и колко недоволство са предизвиквали у българите онези, на които днес ние поднасяме нашата благодарност и преклонение за това, че са превърнали България в съединена и независима държава.

Ако трябва да се поучим от историята, нека пожелаем водачите на нацията днес да работят и да се борят за националните каузи. С приемственост, традиция и обединение – така, както са го направили предците ни!

Защото нашата Родина се гради и развива от тези битки.

Не от ежедневните препирни и скандали!

Надпреварата кой повече ще направи и даде за страната и народа си трябва да е същността и смисъла на всяко политическо съревнование!

Историята си записва и припомня на поколенията само онези, които са съградили или които са разрушили. И точно в такива празнични и светли дни историята ни припомня примера на тези, които градят! За да могат поколения българи да почетат паметта и делото им.

Убеден съм, че днес мнозина си казват: защо ли ги няма Стамболов, Малинов, Андрей Ляпчев, Захарий Стоянов, Петко Каравелов, Фердинанд… Такива като тях ни трябват в тези смутни времена на кризи, безпътица, война.

Наречете ме непоправим оптимист, но ще ви кажа едно:

Тези, които днес ние почитаме като идоли на политическата сила и воля, за своите съвременници не са били много различни от онова, което днес ние мислим за политиците. Историческите крачки в развитието на една държава се оценяват от историята и поколенията. Ние понякога дори не осъзнаваме, че ги правим.

Но онова, което е нашата отговорност – и пред историята, и пред поколенията, е какъв ще е резултатът от решенията и политиките, върху живота и битието на всеки българин.

Затова, именно на този ден, искам да се обърна към моите съграждани – великотърновци, към хората в цяла България – да съхраним свободния дух и достойнството, завещани ни от прадедите ни!

Искам да се обърна и към българските политици – по-важна от оценката на българите днес е оценката на техните деца утре, оценката на поколенията след тях. Мислете за нея, когато решавате днес!

И още нещо: Нека бъдем преди всичко хора! Хора, които се подкрепяме! Нека правим добро! За града ни, общината, за България! Така, както го направиха предците ни преди 115 години! Доброто се отплаща многократно! Нека се обединим около доброто!

Честит празник! Да живее Велико Търново! Да живее България!“

 

22 септември 1908 г. е триумф на българската история, каза в словото си заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова:

„Преди 115 години България прогласява своята независимост като свободна европейска държава. С това показваме на великите сили, че сме силен е непоколебим народ, способен сам да твори своята история и завършваме делото на възрожденците, дали живота си за страната ни. Днес тук, през величествения Царевец, ние отново осмисляме българската независимост. Историците са категорични – 22 септември 1908 г. е паметен триумф на българската история, когато граждани и държавници вървят в една посока. Не бива да забравяме, че като държава и народ ще сме силни, когато сме обединени. Нека имаме съзнанието, че България няма как да е независима, ако е разединена. Силата се ражда в общите усилия.“

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за единение в името на бъдещето на България:

„Днес, както всяка година, сме във Велико Търново, за да сведем глави пред държавниците, дали ни пример как се печели национална кауза в тежки времена. Преди 115 години смели мъже слагат началото на българската държавност. Нека си припомним хилядолетната история – независимостта е в основата на държавата ни. Управниците ни правят държава от различни народи, правят писменост и я разпространяват, а по-късно пред великите сили заявяват, че този народ е независим. България е единствената страна в Европа, която пази името си от момента на своето създаване и това име никога не се променя. В това е закодирана огромна гордост. Пример за един политически елит, който има най-важния дар за един политик – единодействието на народа. Затова въпреки критиките и гневните реакции на могъщи империи и държави, те се оказват безсилни през волята на българската страна.

Често си спомняме думите, че съединението прави силата, но пропускаме края на това изречение, казано от Стамболов – че силата ражда независимостта. Силата означава да си добре подготвен да защитиш националния си интерес. Това означава да уважаваш собствената си идентичност и народа си.

Дълга е българската история и памет. Но тази памет не разделя, а обединява. Затова е кощунство днес да си говорим за фоби и фили, да се разделяме, да се примиряваме затова, че сглобка управлява. Едно правителство има своите добри резултати и грешни политики. Предизвикателствата пред България не са едно и две. Има да посрещаме тежка зима. Свидетели сме на една безпардонна война в Европа – същата, която след Втората световна каза „Никога повече“. За това трябва да мислим.

Искам да пожелая да мислим за единението и бъдещето ни, за тези, които ще дойдат утре след нас. Да живее отечеството, да живее българският народ!“

Великотърновският митрополит Григорий предаде благословението на българския патриарх и на Светия синод. „Нека да помним и отстояваме всеки ден и всеки час независимостта.“ – каза Негово Високо Преосвещенство и отслужи празничен благослов. След него гости и граждани поднесоха цветя пред Пирамидата на Независимостта.

Мария Христова