Политика

Инж. Даниел Панов: „Имаше нужда от книга като „Търновските кметове – 1877 – 2019”

Книгата „Търновските кметове – 1877 – 2019” бе представена официално в Музей „Възраждане и Учредително събрание” в присъствието на бивши градоначалници и наследниците им. Изданието излиза от печат по идея на  д-р инж. Даниел Панов, кандидат за кмет трети мандат от ПП ГЕРБ. Той благодари на Нейко Генчев, неин издател и историка Тодорка Недева за написването й.

Знам, че много препирах тази книга да стане в навечерието на 22 септември – Деня на Независимостта и да бъде по-широко обществено представена, но се радвам и, че е в края на предизборната ми кампания тя е факт, защото до 27 октомври аз съм все още кмет на Велико Търново. След края на 90-те години кметовете не са искали такава показност като книга, техни портрети на  третия етаж на общината. Но се радвам, че я има тази приемственост. Имаше нужда от тази книга. Всичките тези години 142 години на развитите на Велико Търново, на история, трябваше да бъдат събрани в едно и тези близо 50 души от старата столица и от други градове, са дали много от себе си градът да се развива и да изглежда днес такъв. Семействата им също знаят какво е ежедневието на един кмет. Ежедневието и динамиката, която е била при тях, никъде не е описана. Като емблема за мен остават, че отворих вратите за посещения на хълма Трапезица и Летния театър, възстановен след повече от 30 години. Трябва да се знае от поколенията, кой какво е съградил и помнят. Да знаят, колко трудно се управлява един град като Велико Търново. Не само духовността и величието на града, културата, ние трябва да я популяризираме и да я надграждаме. Радвам се, че успях с хъс и инат книгата е факт в края на моя мандат”, посочи инж. Даниел Панов.

Книгата е първата, която описва миналото и съвременността на Историческата и духовна столица на България през личните истории на хората, които са я управлявали от Освобождението до днес. Книга, която е плод на сериозни научни изследвания, но в същото време е написана много увлекателно и е изпъстрена с много интересни и неизвестни досега факти.

Апел към наследниците на бившите кметове отправи Тодорка Недева, историк и автор на „Търновските кметове 1877-2019” да даряват снимки, документи, вещи, с които още повече да се дообогати изложбата, посветена на Търновската община.

снимка – Общинско радио Велико Търново